În luna iunie, inflaţia a întrerupt şirul de minime istorice cu care ne-am obişnuit din ianuarie.
Valoarea anuală a indicelui a crescut de la 1,79%, cât a fost în mai, până la 2,04%. Cu toate acestea, preţurile au scăzut în cea de-a şasea lună a anului faţă de mai cu 0,04%.
Poate părea paradoxal, dar evoluţia lunară bună a preţurilor ascunde germenele unor viitoare creşteri. Pe de o parte, noua recolta agricolă, care începe să îşi facă simţită prezenţa în preţuri, nu influenţează atât de puternic scăderea generală a preţurilor ca în trecut.
În fiecare an, odată ce apare noua recoltă, preţurile la legume şi fructe scad, ceea ce are impact asupra inflaţiei generale. Anul trecut a fost unul excepţional, iar efectul recoltei s-a resimţit puternic. În 2012, evoluţia vremii a dat însă multe bătăi de cap agricultorilor.
"Accelerarea inflaţiei faţă de luna trecută a fost cauzată în special de preţurile la fructe, care au scăzut în iunie mai puţin decât în aceeaşi lună a anului trecut (cu 0,2% faţă de 1,3% în iunie 2011)", spune Vlad Muscalu, senior economist în cadrul ING Bank România.
Faţă de luna mai, cel mai mult s-au scumpit în iunie fructele şi conservele din fructe, cu 4,23%, şi ouăle, cu 2,53%.
Iulie, luna scumpirilor
Intrarea în a doua jumătate a anului a adus o serie de scumpiri care îşi vor face, mai mult sau mai puţin, resimţită prezenţa în inflaţia totală. Energia electrică s-a scumpit cu 5%.
Totodată, cursul de schimb, la care sunt indexate, de regulă, preţurile produselor importate din zona euro, a crescut săptămâna trecută cu peste 1%. Ieri, cotaţia a avut a avut un uşor recul, dar rămâne de văzut dacă va reuşi să revină sub 4,50 lei/euro.

Luni, scumpiri de preţuri au anunţat şi cele mai importante trei companii petroliere din ţară, inversând astfel trendul. Rămâne de văzut ce impact vor avea evoluţiile asupra preţurilor.
Dacă BNR estimează pentru 2012 o inflaţie de 3,2%, prognoza ING este mult peste: 4,5%. Estimararea ING o depăşeşte şi pe cea a analiştilor chestionaţi de Reuters, care anticipează un nivel de 3,4%.
Citiţi şi:

  • Prognozele pentru economia României, din ultima scrisoare de intenţie către FMI
  • Care este secretul creşterii economice a României în 2012
  • Calendarul scumpirii curentului. Când va ajunge preţul dublu
  • Cresc accizele, se scumpesc ţigările. VEZI cu cât