Prețurile plafonate în energie, păstrate integral doar pentru anumiți consumatori noncasnici

Prețurile plafonate în energie, păstrate integral doar pentru anumiți consumatori noncasnici Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Guvernul României ia în calcul ca începând din 1 septembrie 2022 actualele prețuri plafonate la energie și gaze pentru clienții finali noncasnici să fie păstrate integral doar pentru anumiți consumatori. De asemenea, se are în vedere atât supraimpozitarea traderilor de energie, cât și a furnizorilor.

Potrivit unui document analizat de Profit.ro referitor la energie, și care se află în lucru la Executiv, se ia în calcul ca prețurile plafonate pentru energie să fie păstrate doar pentru anumite categorii de consumatori.

Astfel, în ceea ce privește consumatorii noncasnici, doar unii dintre aceștia vor mai beneficia integral de plafonarea prețurilor la energie.

Deși în prezent toți consumatorii noncasnici de energie beneficiază de o plafonare a prețurilor finale de 1 leu/KWh, ulterior adoptării noilor măsuri, anumite categorii nu vor mai beneficia de plafonare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Începând din luna septembrie, de plafonarea prețurilor la energie ar mai beneficia integral doar spitalele, unitățile de învățământ, creșele și furnizorii de servicii sociale.

De cealaltă parte, vor beneficia de această plafonare, însă doar pentru 85% din consumul lor facturat, IMM-urile și instituțiile publice. În plus, restul consumatorilor noncasnici urmează să nu mai beneficieze deloc de prețurile reduse.

Conform ultimei scheme de compensare, valabilă din aprilie 2022, aproximativ 90% dintre consumatorii casnici și noncasnici beneficiază de un preț subvenționat la gaze și electricitate. În această situație, estimările arată că Guvernul are nevoie de 3% din PIB, adică 40 de miliarde de lei, pentru a plăti compensarea estimată până la finalul de an.

Traderii de energie și furnizorii vor fi supraimpozitați

„Începând cu data de 1 septembrie 2022, (…) venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică, furnizorii și traderii de energie electrică, (…) se impozitează cu … %”, prevede o variantă de lucru de modificare a OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 202, mai precizează sursa citată.

Prin urmare, venitul obținut lunar de furnizori și traderii de energie ar urma să fie calculat ca diferență pozitivă dintre valoarea tranzacțiilor de vânzare încheiate în luna respectivă la prețul de referință lunar și valoarea tranzacțiilor de cumpărare din luna respectivă calculată la prețul mediu ponderat.

De precizat este că, plafonarea prețurilor la energie se va păstra în continuare integral pentru clienții casnici, consumatori de energie și gaze naturale.