Prețurile petrolului au atins un nou record. Cauzele care au produs un cutremur pe piață

Sursa: arhiva EVZ

Tarifele pentru combustibili rafinați sunt cele mai ridicate din ultimii 25 de ani, fiind impulsionate de cererea puternică de combustibil și de rutele comerciale mai lungi după ce Rusia a invadat Ucraina, potrivit rapoartelor presei.

Cisternele de combustibil au câștigat peste 40.000 de dolari pe zi în ultimele 14 săptămâni, a raportat Bloomberg. Deși cererea de combustibil a fost mai mare, din cauza temerilor legate de o recesiune globală, există încă un apetit puternic pe piață pentru energia rusă, în special în rândul cumpărătorilor asiatici. Țări precum China și India au obținut energie la preț mic de la Rusia de când a început războiul în Ucraina, făcând Moscova să câștige 285 de miliarde de dolari din vânzările sale de petrol și gaze în acest an.

Cererea de cisterne

Cererea mai mare de combustibili înseamnă rezervări crescute pentru nave-cisternă, crescând astfel tarifele de transport maritim. Între timp, sancțiunile occidentale asupra energiei rusești și fluxurile reduse de petrol, cărbune și gaze naturale din Rusia către Uniunea Europeană, ca răzbunare, au strâns oferta pe piața produselor rafinate și au crescut prețurile, ceea ce a sporit ulterior tarifele la cisterne.

Contractele futures pe țițeiul Brent la nivel mondial au crescut cu aproape 43% față de această perioadă a anului trecut și au atins un maxim de aproape 14 ani anul acesta, fiind de peste 130 de dolari pe baril, la începutul lunii martie.

Noi sancțiuni

Tarifele petroliere au beneficiat de rutele comerciale extrem de perturbate, după ce sancțiunile asupra exporturilor Rusiei au deturnat fluxurile către noi piețe, în special în Asia și America Latină, de pe piețele tradiționale precum Europa de Vest.

Este posibil ca ratele navelor să înregistreze noi câștiguri, deoarece mai multe sancțiuni împotriva livrărilor de petrol rusesc urmează să intre în vigoare la sfârșitul acestui an, potrivit Business Insider.