Evenimentul Zilei > International > Rusia, peste 27.000 de crime de război. Raport al Biroulului procurorului general al Ucrainei
Rusia, peste 27.000 de crime de război. Raport al Biroulului procurorului general al Ucrainei

Rusia, peste 27.000 de crime de război. Raport al Biroulului procurorului general al Ucrainei

Forțele armatei ruse sunt acuzate de Ucraina că ar fi comis 27.203 crime de agresiune şi de război pe teritoriul ucrainean de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie şi până în prezent. Datele sunt cuprinse într-un raport al Biroului procurorului general al ţării.

Potrivit informațiilor din raport, Rusia a comis 27.203 crime de război. Dintre acestea, 26.190 de delicte se referă la încălcări ale legilor şi obiceiurilor războiului.

În acelaşi timp, 73 de incidente au legătură cu planificarea, pregătirea sau declanşarea şi ducerea unui război de agresiune, în timp ce alte 28 de cazuri vizează propaganda de război neadaptată la convenţiile internaţionale.

Mai mult, Biroul procurorului general al Ucrainei a înregistrat 912 alte diferite delicte încă necatalogate, de asemenea atribuite forţelor ruse.

Zeci de mii de cazuri de crime comise de Rusia

Între altele, autorităţile ucrainene au înregistrat 12.724 de crime comise de Rusia împotriva siguranţei naţionale, dintre care 8.783 sunt legate de uzurparea integrităţii teritoriale şi inviolabilitatea Ucrainei.

De asemenea, parchetul ucrainean a înregistrat 1.525 de cazuri pe care le califică drept înaltă trădare, alte 1.800 drept delicte de colaboraţionism, 113 de complicitate cu statul agresor, 64 de delicte calificate drept sabotaj şi 439 de infracţiuni cu clasificări juridice diferite.

S-au deschis 1.451 de proceduri penale pentru infracţiuni legate de copii de la începutul invaziei ruse.

Diferite organisme internaţionale, între care ONU, au iniţiat investigaţii pe teritoriul ucrainean pentru a documenta presupusele crime de război comise de trupele ruse.

În plus, unele ţări ale Uniunii Europene au trimis experţi în locuri precum Bucea sau Irpin, în nordul Ucrainei, pentru a găsi dovezi ale acestor crime, potrivit Agerpres.

ONG pentru drepturile omului a acuzat Rusia de crime de război

În luna iunie, Amnesty International, un ONG care luptă pentru drepturile omului, a acuzat Rusia de crime de război în Ucraina, afirmând că sute de civili au murit în atacuri necruţătoare asupra oraşului Harkov, multe dintre atacuri fiind comise cu bombe cu fragmentare.

În cursul unei anchete aprofundate, ONG-ul a găsit dovezi care arată că în şapte atacuri asupra unor cartiere din cel de-al doilea oraş al Ucrainei, nord-estul ţării, forţele ruse au folosit bombe cu submuniţii de tip 9N210 şi 9N235 şi mine cu dispersie, două categorii de arme interzise prin tratate internaţionale.

„Oameni au fost ucişi în casele lor şi pe străzi, la locurile de joacă şi în cimitire, în timp ce aşteptau la coadă pentru a obţine ajutor umanitar sau pentru a cumpăra alimente şi medicamente”, a spus Donatella Rovera, cercetătoare pentru situaţii de criză şi conflict în cadrul Amnesty, a informat Agerpres.