Preţurile au luat-o razna în UE. România, prima în top
- Julieta Savitchi
- 27 septembrie 2023, 17:19
Ungaria şi România înregistrează cele mai înalte ritmuri de creştere a preţurilor în Uniunea Europeană.
Preţurile au luat-o razna în Uniunea Europeană. Iar România şi Ungaria se află în topul statelor cu cel mai înalt ritm de creştere a preţurilor.
Valul de creșteri ale prețurilor produselor agricole la nivelul UE a continuat în trimestrul al doilea din 2023 comparativ cu trimestrul al doilea din 2022. Grecia figurează ca fiind a doua țară membră cu cea mai rapidă creștere din blocul comunitar, +21%, după Portugalia. Aceasta a înregistrat o creștere a prețurilor cu 22%, potrivit ultimelor date Eurostat.
În ceea ce privește input-urile care nu sunt legate de investiții, cele mai puternice ritmuri de creștere a prețurilor medii în comparație cu al doilea trimestru din 2022 au fost raportate în Ungaria și România (+6%). În timp ce Lituania și Țările de Jos au înregistrat cele mai puternice rate de scădere (ambele -16 %).
Încetinire bruscă la nivelul UE
Datele indicelui prețurilor agricole publicate astăzi de Eurostat arată că recenta creștere a prețurilor la produsele agricole în UE a încetinit brusc. S-a întâmplat în al doilea trimestru al anului 2023, comparativ cu același trimestru din 2022.
În plus, prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură. Input-uri care nu sunt legate de investiții. A scăzut între trimestrul al 2-lea 2022 și trimestrul al 2-lea 2023, fiind prima scădere înregistrată din trimestrul al 4-lea 2020 încoace.
Aceste date sugerează o scădere în continuare a piețelor agricole mondiale după o perioadă de perturbări generate de o creștere puternică a producției agricole și a prețurilor inputurilor. De notat că prețurile de producție sunt prețurile pe care fermierii le înregistrează în câmp.
La ce produse au crescut prețurile
Prețul mediu în UE la produsele agricole în ansamblu (producție) a crescut cu 2%. Este însă un ritm de creștere semnificativ mai mic comparativ cu trimestrul precedent. Prețul mediu a crescut cu 17% (T1 2023 comparativ cu T1 2022).
Cele mai abrupte creșteri de preț în trimestrul al doilea din 2023 în rândul principalelor grupe de produse s-au înregistrat pentru citrice (+89% în medie), ulei de măsline (+48%) și cartofi (+38%). Aceste creșteri de preț au reflectat în mare măsură produsele afectate de secetă. Printre altele, sunt de remarcat și creșterile puternice ale prețurilor la ouă (+31%) și porci (+28%). În schimb, prețurile cerealelor au scăzut (-31%). În timp ce la păsări (+4%) și la lapte (-2%) au rămas relativ stabile.
În aceeași perioadă, prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (inputuri care nu sunt legate de investiții) a scăzut cu 5%. Această scădere a venit după o încetinire a creșterii prețurilor în trimestrul precedent. Cu toate acestea, prețurile tot au înregistrat o creștere cu 11% (T1 2023 comparativ cu T1 2022).
Dintre inputurile care nu sunt legate de investiții, cele mai puternice rate de scădere a prețurilor s-au înregistrat la îngrășăminte și agenții de ameliorare a solului (-23%). La fel, la energie și lubrifianți (-13%) și hrana pentru animale (-5%).
La nivel național, majoritatea țărilor UE (17 din 27) au continuat să înregistreze creșteri ale prețurilor la produsele agricole în trimestrul al 2-lea 2023 față de trimestrul al 2-lea 2022. Pe primele locuri aflându-se Portugalia și Grecia. Urmate apoi de Spania (+16%). Țările din sudul Mediteranei au fost afectate semnificativ de fenomenele de secetă. În schimb, Lituania (-26%) și Estonia (-15%) au înregistrat cele mai mari scăderi de preț.