Prețul petrolului a scăpat de sub control. Se apropie de un maxim istoric. SUA vrea să pună embargo Rusiei

Prețul petrolului a scăpat de sub control. Se apropie de un maxim istoric. SUA vrea să pună embargo Rusiei Sursa: Facebook

Prețul petrolului a depășit și cele mai sumbre previziuni ele analiștilor, ajungând la 130 de dolari per baril atât în Europa, cât și în SUA. Aceste majorări se vor regăsi și în prețul benzinei și motorinei. SUA vrea să pună embargo Rusiei și să interzică importurile de petrol de la Moscova.

Prețul petrolului crește vertiginos din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. În cursul nopții, pe piața Brent, un baril de petrol a atins un maxim de 139 de dolari. La proximativ o oră de la începerea tranzacțiilor, prețul s-a stabilizat la 130, 45 de dolari, scrie BBC. Chiar și așa este o nouă creștere de 15% în doar câteva zile.

Şi pe piaţa din Statele Unite ale Americii, petrolul a atins duminică seara un preț de 130,50 dolari per baril. Recordul absolut al preţului petrolului a fost de 147,50 de dolari per baril, în timpul crizei financiare din anul 2008.

Scumpiri masive la carburanți

Scumpirea petrolului se vede direct la pompă. Prețul benzinei premium a depășit pragul de 8 lei pe litru. Este cel mai mare preț al benzinei, depășind chiar și valorile istorice înregistrate în anul 2014. Și prețul mediu al motorinei superioare a ajuns la 7,39 de lei pe litru. Prețul mediu al benzinei standard a ajuns la 6,96 lei pe litru, iar al motorinei la 7,09 lei pe litru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Faţă de luna februarie a anului 2021, preţurile de acum sunt cu circa 35% mai mari, atât în cazul motorinei, cât şi al benzinei. Practic,de fiecare dată când facem un plin de benzină sau motorină, scoatem din buzunare între 35 și 45 de lei în plus față de anul trecut.

Embargo pentru Rusia

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a declarat că se „explorează” legislația pentru interzicerea importului de petrol rusesc și că, în această săptămână, Congresul intenționează să adopte un ajutor de 10 miliarde de dolari (7,6 miliarde de lire sterline) pentru Ucraina, ca răspuns la invazia militară a Rusiei, mai scrie sursa citată. Un astfel de embargo ar avea un impact uriaș asupra economiei globale.

„În timp ce SUA ar putea să impună interzicerea importurile de petrol rusești, Europa nu își poate permite să facă același lucru“, a declarat Vandana Hari, de la firma de analiză a piețelor petroliere Vanda Insights pentru BBC.

Rusia a decis să contraatace și să taie gazele către Europa. Conducta rusească Yamal-Europa întrerupe toate livrările de gaze către vestici, ca urmare a sancțiunilor economice pe care le trăiește întreaga populație rusă, după invadarea Ucrainei de către liderii săi. Proiectul Nord Stream 2 a fost sistat, astfel că Germania și Rusia nu vor mai colabora în furnizarea de gaze.