Preţul la căldură devine insuportabil. VEZI cât vom plăti la iarnă

Preţul la căldură devine insuportabil. VEZI cât vom plăti la iarnă

În lipsa subvenţiei de la stat, costurile gigacaloriei vor depăşi nivelul de suportabilitate al populaţiei, începând cu iarna care urmează. Sistemul centralizat pierde energie termică şi bani.

Sistemul centralizat de încălzire din România este scump şi ineficient. Circa 30% din energia termică produsă la CET-urile autohtone se pierde înainte de a ajunge în caloriferele noastre, estimează reprezentanţii companiei de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, într-un studiu lansat ieri.

Potrivit acestora, căldura se pierde şi în alte state europene, însă la noi risipa este de trei ori mai mare. Din cauza ineficienţei sistemului, gigacaloria costă, la noi, cu 20% mai mult decât în alte state membre ale Uniunii Europene.

Cine va primi noile subvenţii

Ne puteți urmări și pe Google News

"Sistemul centralizat de termoficare din România este foarte ineficient şi se bazează în mare măsură pe subvenţiile de stat pentru a asigura energie termică la costuri suportabile pentru populaţie", a declarat Bogdan Belciu, partener PwC România şi unul dintre autorii raportului, la o conferinţă de presă. Iar începând cu iarna care urmează, preţul gigacaloriei va creşte pentru o mare parte a populaţiei, conform memorandumurilor cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Vor fi noi criterii conform cărora subvenţiile vor fi alocate doar persoanelor defavorizate. În acest condiţii, ar putea apărea probleme sociale importante, avertizează specialişti companiei de consultanţă.

"În absenţa unor modalităţi alternative de a distribui ajutoarele de căldură către categoriile vulnerabile de populaţie, costurile cu agentul termic ar putea depăşi nivelul acceptat de suportabilitate de 10% din veniturile medii pe gospodărie, ajungând la 12% la nivel naţional, sau chiar la 14-15% în unele regiuni", explică Belciu.

Cât vom plăti la iarnă pentru căldură Dacă iarna trecută, pentru un apartament cu două camere din București, fără contoare și repartitoare, factura lunară pentru încălzire era, în medie, de 320 lei, anul acesta costurile vor fi mai mari.

Dacă se ia în calcul eliminarea subvenției de la guvern și păstrarea doar a subvenției autorităților locale, costul lunar va fi de 512 lei, conform calculelor oficialilor producătorului de centrale de apartament Ariston Thermo România.

Valoarea finală a facturii va depinde, deci, de orașul unde locuiți.

Sistemul poate deveni eficient

În ultimii 15 ani, peste 200 de localităţi din ţară au renunţat la sistemul centralizat. Doar 18,37% din populaţia României are acces la energia termică furnizată în sistem centralizat. Capitala consumă 37% din energia termică distribuită la nivel naţional, iar regiunea Centru are cea mai redusă rată de penetrare a sistemului de încălzire centralizată.

Raportul PwC arată că, printr- o mai mare implicare a sectorului privat şi prin investiţii mai mari, sistemul de încălzire centralizată ar putea deveni viabil, cu costuri cu 20% până la 40% mai mici decât în sistemul individual de încălzire.