Pretenții ABERANTE alte tinerilor care își caută joburi: “Vreau 1.000 de euro sau plec din țară”, “Nu am experiență, dar am calități: vreau un job de manager ”

Pretenții ABERANTE alte tinerilor care își caută joburi: “Vreau 1.000 de euro sau plec din țară”, “Nu am experiență, dar am calități: vreau un job  de manager ”

Mii de tineri au luat cu asalt Sala Palatului din Capitală, vineri, pentru a participa la târgul de joburi “Angajatori de Top”.

Criza economică, care a afectat destul de rău și România, a făcut ca pe piața muncii să nu mai fie atât de multe joburi disponibile, iar numărul candidaților să fie din ce în ce mai mare. Astfel, competiția a devenit acerbă.

Cu toate acestea, la târgul de joburi care a început vineri în Capitală, numărul tinerilor dispuși să-și construiască o carieră pas cu pas, să pornească de jos și să accepte lefuri mici, nu este deloc mare. Se pare că tânără generație este extrem de încrezătoare în forțele și în calitățile pe care le are. Doar așa îmi pot explica dorința acestora de a pune mâna pe joburi la care altă dată râvneau doar seniorii. Tinerii cu care am stat de vorbă știau exact în ce companii vor să lucreze, erau convinși că vor fi acceptați cu ușurință pe un post de manager, și asta chiar dacă experiența lor în piața muncii nu este tocmai relevantă pentru acest tip de post, iar salariile cerute depășesc 3.000 de lei și ajung la 1.000 de euro. O leafă nerealistă pentru piața muncii din România dacă ne gândim că vorbim de studenți și absolvenți care acum

Încearcă să se angajează full-time pentru prima dată în viața lor.

 

Tinerii cu care am stat de vorbă mi-au și justificat, pe un ton destul de arogant, de ce aceste doleanțe, iar unul dintre candidații la un post de programator mi-a cerut, insistent,  să nu mai confund generația mea cu a lor, să nu le mai explic că eu mi-am început cariera fără a percepe niciun ban, că asta a fost alegerea mea, una destul de proastă, după părerea lui. “Părinții mei au investit foarte mult în educația mea. Am absolvit studiile superioare în Germania, am făcut voluntariat pe timpul studenției, am participat la numeroase proiecte unde am putut să demonstrez care sunt cunoștințele mele practice, nu doar cele teoretice. Am creat și câteva aplicații pe care am și reușit să le vând. Nu am umblat în cluburi, nu am alocat prea mult timp distracției. Apoi, părinții mei mi-au explicat că timpul meu e limitat și că acum e timpul să nu-l mai ofer gratuit.  M-am întors în România pentru că se tot plânge lumea că tinerii capabili au uitat de țara lor. Am venit aici și sper să mă angajez ca programator la una dintre cele mai bune firme existente în piață. Nu am emoții în această privință. Am cunoștințe în această meserie poate mai multe decât unul care a lucrat aici 10 ani. Ți se pare că cer mult 1.000 de euro în aceste condiții? Dacă angajatorii nu vor vrea să-mi ofere această sumă, nu-i nimic. Mi-am dat termen până în iunie. Mă întorc în Germania și o să primesc sigur de trei ori mai mult decât am cerut eu aici”, mi-a spus David Bucur, un tânăr de 24 de ani care a absolvit o facultate de It în Germania.

Daniel Barbu, absolvent al Facultății de Relații Intenaționale și Studii Europene, a venit la târg pentru că a citit în presă că SRI angajează. Nu știe prea bine cu ce se mănâncă această slujbă, dar e convins că dacă va obține un post în cadrul acestei instituții va avea un salariu bun și un statut privilegiat în societate. “Am auzit că la SRI oamenii sunt foarte bine plătiți. E un job cu care nu m-aș rușina. Însă, mai important decât aceste aspecte este faptul că m-ar scoate din rutina de zi cu zi. Ar fi ceva nou care m-ar obliga să ies din zona mea de confort. Ar fi cool să lucrez la SRI”.

Cristiana M. a terminat Facultatea de Limbi Străine din cadrul Universității București. Tânăra vorbește excelent engleză, franceză, iataliană și spaniolă, dar știe destul de bine și rusă, greacă și turcă. “Sunt conștientă că vorbitorii de limbi străine și IT-iștii sunt foarte căutați pe piața muncii și bine plătiți. Am avantajul că, de mică, am învățat foarte ușor mai multe limbi străine. Așa cum unii sunt talentați la pictură, pian sau dansuri, eu se pare că am avut acestă ușurință de a învăța limbi străine. M-am decis să mă angajez, deși sunt la Master. Vreau un job într-o multinațională și un salariu de început de 3.000 de lei. O să și obțin asta pentru că știu câteva limbi grele și pe care nu le cunosc foarte mulți, precum rusă și turcă”, a spus extrem de încrezătoare tânăra.

Un alt tânăr dornic să se angajeze este și Radu Mihai, absolvent al unei facultăți de management. El visează să prindă un post de manager într-o companie cu tradiție, dar asta peste câțiva ani. “Visez să devin manager într-o companie importantă și nimic nu o să mă oprească din drumul meu. Acum sper să prind un job de manager de marketing, nu am experiență, dar am ceva calități. Sunt încrezător în mine, obțin mereu ce-mi doresc, sunt dornic de muncă, iar asta înseamnă că o să investesc destul de mult timp pentru cariera mea. Nu o să vin ultimul la birou și nici nu o să rup ușa la finalul programului oficial. Vorbesc excelent engleza, știu cam totul despre cum se poate promova o firmă, am și abilități tehnice (am idee de cum se face un banner, un flyer ori un rall-up, chiar și un site), cunosc toate mediile de socializare online, sunt un excelent comunicator. Și nu vreau bani în prima lună. Doar o șansă să arăt ce pot, dacă sunt bun să primesc jobul și 4.000 de lei salariu. Dacă nu, sunt dispus să consider că am lucrat o lună gratis. E o propunere corectă, nu-i așa”, mă întreabă retoric tânărul.

 

 

 

Companiile prezente la evenimentul care a început vineri și care se termină sâmbătă au pus la bătaie peste 5.000 de locuri de muncă. Joburi se găsesc atât pentru cei cu experiență (pentru specialiști), dar și pentru studenți și absolvenți.

 

Firmele care au scos locuri de muncă la concurs în cadrul celui mai mare târg de carieră din România sunt din domenii precum: IT & Telecom, Servicii și BPO, Finanțe-Bănci, FMCG, Retail, Inginerie & Automotive, Logistică, Audit & Taxe , Marketing.

O parte dintre angajatorii care pot fi întâlniţi la Sala Palatului sunt: Accenture, Adecco, Avira Soft, Bancpost, BCR, BearingPoint România, Bitdefender, DB Global Technology, DB Schenker SSC, Deloitte, ENGIE România, Ericsson, EY, Federal-Mogul Motorparts, Genpact, Grup Renault România, Hewlett Packard Enterprise, HP Inc., Huawei, Kellogg's, Lidl România, Luxoft, McDonald's România, Microsoft, MOLSONCoors BREWING COMPANY, Nestlé România, Oracle, OTP Bank, P&G, Pepsico, Philip Morris România, Playtika, Raiffeisen Bank, Randstad, Schneider Electric, SNC Lavalin, Societe Generale European Business Services, Stefanini, TELUS International Europe, Unicredit Business Integrated Solutions, Veeam Software, Vodafone România, Wipro Ltd., WNS.

Cei care sunt în căutarea unui job se pot înscrie gratuit online, pe https://www.hipo.ro/locuri-de-muncă/angajatoridetop/bucuresti şi pot participa la eveniment în baza CV-ului tip Barcode pe care îl pot accesa din contul lor pe www.hipo.ro.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News