Preşedinţia UE, incertă

Preşedinţia UE, incertă

Premierul demisionar ceh, Mirek Topolanek, a declarat, la Praga, că îndepărtarea de la putere a Cabinetului său de centru-dreapta, după votul de neîncredere al Parlamentului din 24 martie, limitează considerabil capacitatea Cehiei de a administra preşedinţia semestrială a UE, relatează AFP.

"Este evident că, odată cu sfârşitul acestui guvern şi cu plecarea sa, ia sfârşit de asemenea şi preşedinţia cehă (a UE), într-un anumit fel", a declarat el, în timpul unei conferinţe de presă.

"Este clar că influenţa şi capacitatea noastră de a impune lucruri sunt în prezent mai mici decât înainte de 24 martie", a adăugat el.

Suedia va prelua preşedinţia UE Noul guvern interimar va fi numit la 8 mai. El va fi condus de Jan Fischer, în vârstă de 58 de ani, actualul şef al Oficiului Naţional de Statistică. Acest cabinet va conduce ţara până la alegerile anticipate din octombrie.

Preşedintele ceh Vaclav Klaus, cunoscut pentru euroscepticismul său, a refuzat recent să precizeze care va fi rolul său în gestionarea executivului european, odată cu noul Guvern.

Cehia deţine preşedinţia semestrială a UE. Ea va fi preluată de Suedia la 1 iulie.

Sursa: Mediafax

Ne puteți urmări și pe Google News