Scandalul este în centrul atenţiei mass-media sud-coreene, care se interesează în special de viaţa privată a şefei statului, de legăturile sale de prietenie cu Choi Soon-Sil şi cu tatăl acesteia din urmă, un misterios lider religios în prezent defunct.

Un deputat al opoziţiei a dezvăluit marţi că preşedinţia a achiziţionat anul trecut sute de pilule care pot servi la tratarea problemelor de erecţie, printre care Viagra şi versiunea generică a acestui medicament.

În mijlocul furtunii mediatice declanşate de această dezvăluire, purtătorul de cuvânt al lui Park Geun-Hye a explicat aceste achiziţii prin eventuala nevoie de a preveni răul de înălţime în timpul unei vizite a preşedintei în mai 2015 în ţări africane situate la mare altitudine, printre care Etiopia.

"Le-am cumpărat pentru acest turneu, însă nu le-am folosit", a declarat Jung Youn-Kuk presei, subliniind că aceste medicamente aveau ca una din indicaţiile terapeutice tratarea simptomelor legate de mare altitudine.

Purtătorul de cuvânt nu a oferit însă o explicaţie privind cantităţile achiziţionate.

Park Geun-Hye, 64 de ani, nu este căsătorită şi nu se ştie dacă are un partener de viaţă.

Serviciile prezidenţiale au achiziţionat de asemenea în ultimii ani sute de extrase de placentă umană şi vitamine injectabile – utilizate în mod curent pentru detoxifiere şi lupta împotriva îmbătrânirii.

Purtătorul de cuvânt a declarat că aceste injecţii erau destinate angajaţilor preşedinţiei şi gărzilor de corp ale şefei statului.

Anchetatorii parchetului încearcă să afle dacă Park Geun-Hye a obţinut prescrierea unor medicamente sub numele confidentei sale, Choi Soon-Sil, în clinici private, fără cunoştinţa personalului medicale al preşedinţiei.

Choi Soon-Sil, arestată la începutul lunii noiembrie pentru abuz de putere şi extorcare, este acuzată că s-a folosit de relaţiile de prietenie cu preşedinta pentru a cere fonduri de la marile companii din ţară.

Park Geun-Hye este acuzată de 'complicitate' la faptele ilegale ale prietenei sale, precum şi pentru că a lăsat-o să se amestece în treburile statului.