

"Iniţiativa revizuirii Constituţiei aparţine deopotrivă, Preşedintelui României, unui număr de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi unui număr de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. Prevederea Constituţională a art. 150 alin. 1 cuprinde aceste dispoziţii. Gestul Preşedintelui României de a transmite proiectul legii de revizuire a Constituţiei cu modificări aduse propunerii venite din partea Guvernului este perfect constituţional", susține consilierul prezidențial Ștefan Deaconu pentru "Evenimentul zilei".
Acesta a explicat că președintele, în calitate de inițiator, poate transmite Parlamentului, forma finală a proiectului de revizuire. "Constituţia prevede că Preşedintele României nu poate iniţia revizuirea Constituţiei decât la propunerea Guvernului. Guvernul face doar o propunere, urmând ca Preşedintele României, în calitate de iniţiator să transmită Parlamentului forma finală a proiectului de revizuire a Constituţiei", a explicat Deaconu.
Un exemplu care aduce clarificări
Consilierul Ștefan Deaconu a oferit și un exemplu pentru a se înțelege dreptul președintelui de a iniția revizuirea Constituției.
"Preşedintele nu are un rol decorativ de a prelua proiectul Guvernului şi a-l transmite Parlamentului, pentru că o asemenea interpretare ar fi lipsită de sens. În caz contrar, aşa cum Guvernul transmite proiectele de lege direct Parlamentului, tot astfel, ar putea transmite şi proiectul de revizuire a Constituţiei.
Pentru o situaţie similară se poate da exemplul iniţiativelor legislative care aparţin Guvernului şi care sunt făcute la propunerea ministerelor. Acest lucru nu înseamnă că o propunere venită din partea unui minister nu poate fi modificată în şedinţa de Guvern.
Chiar şi parlamentarii pot primi propuneri de modificare a unor legi din partea cetăţenilor care i-au ales. Iniţiativa aparţine însă numai parlamentarilor. Ei pot decide dacă fac o iniţiativă legislativă sau nu, precum şi forma acelei iniţiative legislative", a explicat Deaconu.
Năstase a găsit motivul pentru suspendarea lui Băsescu
Preşedintele Consiliului Național al PSD, Adrian Năstase, a susținut ieri că Traian Băsescu nu avea dreptul să modifice proiectul de modificare a Constituţie trimis de Guvern în aprilie 2010. În opinia sa, gestul preşedintelui este "fals în acte publice" şi un posibil motiv de suspendare. Adrian Năstase a afirmat că revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de către preşedintele României la propunerea Guvernului, iar Guvernul a trimis deja de un an la Cotroceni proiectul. "Întrebare pentru distinşii jurnalişti: este acest proiect de lege de revizuire identic cu cel trimis la Consiliul Legislativ de Traian Băsescu? Răspuns: în mod evident, nu. Evident, Traian Băsescu a schimbat acest proiect şi a introdus diverse alte poveşti pentru a crea mai multă agitaţie publică. Nu intru în detalii, vă rog să luaţi cele două texte şi comparaţi-le", a spus liderul PSD.