Președintele SUA este decis de Curtea Supremă, după alegeri

Președintele SUA este decis de Curtea Supremă, după alegeri

În 2000 a fost un moment esențial în istoria SUA, întrucât alegerile prezidențiale disputate între democratul Al Gore și republicanul George Bush s-au încheiat doar după o decizie a Curții Supreme.

Rezultatele din Florida au fost neclare până la sfârșitul nopții electorale și au dus la o recompensare și la o cauză la Curtea Supremă, Bush împotriva Gore, care a pus capăt disputei în favoarea lui primului o lună mai târziu.

Alegerile au arătat mai multe defecte și elemente controversate ale procesului electoral american și a fost a patra din cele cinci alegeri prezidențiale din SUA în care câștigătorul a pierdut votul popular.

Gore era vicepreședinte al lui Bill Clinton, în timp ce Bush era guvernatorul Texasului și fiul fostului președinte George H.W. Bush.

Ne puteți urmări și pe Google News

La votul popular național, Gore a primit 48,4%, în timp ce Bush a primit 47,9, pierzând cu peste 540.000 de voturi.

Președinții SUA sunt, totuși, aleși de Colegiul Electoral, un sistem în care „voturile electorale” sunt atribuite statelor în funcție de populația lor și apoi sunt acordate câștigătorului votului popular din acel stat - în prezent, este nevoie de 270 de voturi electorale pentru ca un candidat să fie declarat câștigător.

La încheierea procesului de votare, Gore avea 250 de electori, iar Bush, 246, cu Oregon, Wisconsin și Florida nedecise.

Oregon și Wisconsin au mers la Gore în zilele următoare, dar cele 25 de voturi electorale din Florida erau cheia victoriei pentru ambii candidați. Rezultatul inițial l-a pus pe Bush în față, dar a fost suficient de aproape pentru a declanșa o renumărare.

Saga care a urmat a implicat mai multe bătălii juridice și numeroase dezbateri despre metodele utilizate pentru înregistrarea voturilor.

Pe 12 decembrie, Curtea Supremă a ordonat încetarea renumărării din Florida, iar Gore a recunoscut Victoria lui Bush.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric