Prezent la lansarea unui nou submarin francez, liderul de la Élysée a amintit UE de importanţa rachetelor franceze în faţa ameninţării iraniene.
Nicolas Sarkozy a declarat, ieri, că forţele nucleare franceze reprezintă un „elementcheie“ al securităţii Europei şi a cerut partenerilor demararea unui dialog pe această temă, în contextul ameninţării venite din partea Iranului.
Preşedintele francez a vorbit cu ocazia inaugurării celui de-al patrulea submarin nuclear francez, „Le Terrible“. „Toată lumea trebuie să fie conştientă că rachetele nucleare cu raze lungi de acţiune pot atinge Europa în mai puţin de o jumătate de oră“, a declarat Sarkozy într-un discurs rostit la Cherbourg şi citat de AFP. „În prezent, doar marile puteri dispun de asemenea mijloace. Dar şi alte ţări din Asia şi Orientul Mijlociu au dezvoltat o piaţă de capacităţi balistice. Mă refer în special la Iran, care dezvoltă rachete cu raze mai mari de acţiune“, a spus Sarkozy, avertizând că „în joc este securitatea Europei“.
Teheranul, care îşi dezvoltă programul de înarmare cu rachete balistice cu rază lungă, a anunţat că poate lovi ţinte aflate la 2.000 de kilometri distanţă. Preşedintele francez a subliniat importanţa forţelor nucleare franceze în faţa acestei ameninţări şi a propus Europei „un dialog privind rolul descurajării (nucleare) şi al contribuţiei acesteia la securitatea comună“. Reducerea numărului de focoase În paralel, Sarkozy a propus deschiderea imediată a negocierilor pentru semnarea unui tratat de interzicere a rachetelor sol-sol cu raze scurte şi medii de acţiune, precum şi a unui tratat de interzicere a producţiei de material fisibil pentru armele nucleare. Franţa a oprit deja producţia de material fisibil pentru că are deja stocuri însemnate şi nu mai are nevoie timp de câteva zeci de ani, potrivit cercetă torului Bruno Tertrais, de la Fundaţia pentru cercetări strategice.
Sarkozy a anunţat totodată că Franţa va reduce cu o treime numărul armelor nucleare aeropurtate. „După această reducere, arsenalul nostru va include cel mult 300 de focoase nucleare, adică jumătate din arsenalul deţinut în timpul Războiului Rece“, a precizat preşedintele. Acesta a mai cerut ţărilor care au semnat tratatul de interzicere completă a testelor nucleare, dar nu l-au ratificat încă, să facă acest lucru, menţionând în acest sens China şi SUA.