Președintele „nemuritor”. Generalul care a scăpat din cinci atentate ale militarilor

Președintele „nemuritor”. Generalul care a scăpat din cinci atentate ale militarilor Charles de Gaulle / Sursa foto: Wikipedia

Generalul Charles de Gaulle (1890-1970), eroul Rezistenței Franceze în cel de Al Doilea Război Mondial, ulterior Președinte al Republicii Franceze (1959-1969), a fost în intervalul 1961-1963 ținta a nu mai puțin de cinci atentate, inițiate de către complotiști militari. Eroul celui de-al doilea război mondial era acuzat, acum în anii 60, când se opusese aderării Marii Britanii la Comunitatea Europeană, că era un susținător al comunismului.

În data de  8 septembrie 1961, în timp ce mașina sa, un Citroen DS (Simca Presidence) traversa Sena, o încărcătură explozibilă a explodat fără a răni pe nimeni. Inițiatorul atentatului a fost un locotenent-colonel francez, me numele său Bastien-Thiry, care colabora cu Organizația Armatei Secrete (OAS), organizație teroristă care milita contra părăsirii Algeriei de către Franța, act politic care i se reproșa generalului Charles de Gaulle. 

La 23 mai 1962, un atentator l-a atacat pe Charles de Gaulle, trăgând spre acesta pe espalanda palatului Elysee, fără a-l răni. În 22 august 1962, în timp ce coloana oficială (două mașini Citroen DS Simca) se îndreptau spre Petit Clamart, un commando de 12 militari francezi coordonați de același locotenent colonel, a încercat să blocheze coloana și să atace cu mitraliere. Au folosit un camion Peugeot, o mașină Renault Estafette și două  mașini Citroen. De Gaulle era însoțit de ginerele său, de soția sa Yvonne, iar mașina sa era condusă de același șofer care fusese și la atentatul de pe podul Senei. Când a început să se tragă, ginerele lui De Gaulle, general și el, l-a protejat, iar șoferul a accelerat, deși cauciucurile din față au fost înțepate de gloanțe.

Generalul Charles de Gaulle a fost un supraviețuitor

Mașinile ciuruite au ieșit din raza tirului principal și au reușit să treacă de autoutilitara Renault Estafette. Soția lui de Gaulle a întrebat dacă ”puii pățiseră ceva”. S-a crezut că se referea la mașina din spate, unde era escorta și la cei doi motocicliști, dar mai târziu s-a aflat că ea se referea la puii cumpărați dintr-un magazin parizian, care se aflau în portbagajul Citroenului (aflat în față). De Gaulle și-a felicitat soția pentru tăria sa de caracter. Liderul complotului a fost arestat, s-a făcut dovada implicării și în primul atentat, fiind judecat și executat. 

Ne puteți urmări și pe Google News

În 31 iulie 1963, s-a încercat un nou complot de asasinare a generalului Charles de Gaulle, în timpul unei vizite la o Școală militară de cadeți (complot demascat în fașă de către DST, serviciile secrete franceze și atribuit lui Georges Vatin). 

Nici complotul din 14 august 1964 de la Mont-Faron, lângă Toulon nu a avut succes, bomba disimulată pe carosabil nu a explodat, fiind descoperită câteva zile mai târziu. Un fost combatant OAS, Marton Laszlo, fosst ofițer maghiar a declarat că atentatul de la Petit Clarmont a fost realizat cu știrea lui Valery Giscard D”Estaing, viitor Președinte al Republicii Franceze.

Așadar, erou francez de război, importantul om politic francez postbelic avea să scape nevătămat dintr-o serie de atentate, care iată, aveau ca inițiatori oameni influenți sau oameni aflați în apropierea unor cercuri guvernamentale înalte.