Președintele Klaus Iohannis, MApN și MAE, mesaje cu ocazia zilei NATO

Președintele Klaus Iohannis, MApN și MAE, mesaje cu ocazia zilei NATO

Klaus Iohannis, Ministerul Afacerilor Externe și ministrul Apărării au transmis mesaje cu ocazia zilei NATO

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) sărbătorește, azi, 5 aprilie, 71 de ani de când a luat naștere. Cu ocazia acestui eveniment, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj despre importanța acestei structuri.

„În prima duminică din luna aprilie, România sărbătoreşte Ziua NATO. În urmă cu 71 de ani, având ca fundament valorile comune ale libertăţii, democraţiei şi statului de drept, ţări de pe ambele ţărmuri ale Atlanticului au pus bazele unui proiect ambiţios, fără precedent. Statele fondatoare ale Alianţei şi-au asumat astfel responsabilitatea şi indivizibilitatea securităţii euroatlantice.

NATO a dovedit de-a lungul timpului şi capacitatea extraordinară de a se adapta şi de a evolua, caracteristici esenţiale pentru o organizaţie care se confruntă atât cu ameninţări clasice, cât şi hibride, provenind din multiple direcţii strategice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alianţa Nord-Atlantică a făcut posibilă consolidarea securităţii la nivel regional şi global şi a creat condiţiile pentru complementaritatea activităţilor desfăşurate împreună cu Uniunea Europeană în domenii de interes comun pentru cele două organizaţii internaţionale.

Avem pe teritoriul nostru, în Bucureşti şi la Craiova, structuri NATO deplin operaţionale - Unitatea NATO pentru Integrare a Forţelor, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est şi Brigada Multinaţională Sud-Est - care întăresc postura de descurajare şi apărare a Alianţei în regiunea Mării Negre şi pe flancul estic în ansamblul său. La aceste structuri NATO, se va adăuga o capabilitate de comandă şi control de nivel corp, pe care România a oferit-o la Summitul Alianţei de la Bruxelles, din anul 2018.

Participăm la operaţiile şi misiunile NATO din Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest, iar militarii noştri se bucură de întreaga apreciere din partea Aliaţilor şi a conducerii NATO. De asemenea, contribuim la întărirea securităţii pe flancul estic al NATO în cadrul grupului de luptă din Polonia care materializează prezenţa înaintată consolidată. (...)

Fără îndoială, criza profundă provocată de pandemia cu noul coronavirus va fi un test de anduranţă şi pentru NATO, care va trebui să dea dovadă de coeziune şi rezilienţă sporită, în beneficiul statelor membre şi al securităţii globale. Nevoia unei Alianţe Nord-Atlantice puternice, unite şi eficiente este astăzi mai mare decât oricând”, a spus președintele.

De asemenea, și reprezentanții MAE au vorbit prin intermediul unui mesaj, despre NATO.

„Apartenenţa la cea mai importantă Alianţă din istorie, în care solidaritatea şi unitatea reprezintă principiile esenţiale, întregeşte profilul României de stat modern şi democratic şi contribuie la asigurarea securităţii naţionale la un nivel fără precedent.

Spiritul de solidaritate şi unitatea de acţiune între aliaţi se manifestă activ şi în actualul context dificil, marcat de pandemia cu noul coronavirus. MAE îşi exprimă compasiunea faţă de toate victimele generate de COVID-19 şi faţă de cei afectaţi de consecinţele sale, precum şi recunoştinţa profundă pentru cei aflaţi în prima linie a luptei împotriva pandemiei.

Contribuţia NATO la susţinerea eforturilor naţionale de a gestiona această criză majoră reflectă angajamentele colective asumate de aliaţi şi capacitatea NATO de a se adapta permanent. România este parte integrantă a eforturilor pe care Alianţa Nord-Atlantică le depune în acest context.”

Niclae Ciucă, ministrul Apărării, a vorbit despre importanța cooperării externe, în această perioadă critică.

„În aceste momente de cumpănă, este mai important ca oricând să ne gândim la unitate, la spiritul de solidaritate care izvorăşte din însăşi raţiunea de a fi a Alianţei, la cum putem să ajutăm pe cei care au nevoie de noi sau unde putem să cerem chiar noi ajutor. Acest spirit de solidaritate a fost şi este în continuare deja evidenţiat cu rapiditate printr-o serie de acţiuni interaliate.

Astfel, Republica Cehă donează echipamente de protecţie Italiei şi Spaniei, Germania primeşte pacienţi din Italia şi Franţa, medici din Albania şi Polonia merg în Italia, cel mai nou membru, Macedonia de Nord, foloseşte sistemul NATO de răspuns la crize în activităţi de informare a cetăţenilor proprii. Chiar în aceste zile, aeronave aliate transportă materiale şi ajutoare, dovedind că NATO are un rol important în răspunsul la criza generată de COVID-19”, a spus șeful de la MApN