Președintele Jobbik: ”Ce se întâmplă în Transilvania nu e în primul rând o problemă între maghiari şi români, ci LUPTA dintre SUA şi RUSIA”. Gabor VONA dezvăluie cum sunt folosiți românii și ungurii de marile puteri ”pe tabla lor de șah”

Președintele Jobbik: ”Ce se întâmplă în Transilvania nu e în primul rând o problemă între maghiari şi români, ci LUPTA dintre SUA şi RUSIA”.  Gabor VONA dezvăluie cum sunt folosiți românii și ungurii de marile puteri ”pe tabla lor de șah”

Gabor Vona, preşedintele Jobbik, formaţiune de extremă dreapta din Ungaria, cel care consideră Rusia drept un gardian al "adevăratelor valori europene” şi o contrapondere la "trădătoarea UE”, vorbește pe larg despre ”semnele” care indică limpede că războiul de care se teme toată omenirea, SUA-Rusia, a început.

Liderul partidului de extremă dreapta Jobbik, Vona Gabor, precizează într-un interviu, realizat la Budapesta de Balazs Barabas pentru digi24.ro,suntem folosiţi de jocurile marilor puteri. Şi văd acum semnele acestui fenomen. Concret, mă gândesc la situaţia în care marile puteri folosesc conflictele româno-ungare pentru a ne folosi ca pioni pe tabla lor de şah. Ei adâncesc şi ascut conflictele noastre, ne întorc unul împotriva celuilalt, şi în locul coexistenţei paşnice, normale, relaţiile româno-ungare devin terenul conflictelor. Aşa cum am spus, văd şi trăiesc aceste lucruri. Vă spun sincer, nu sunt optimist în privinţa viitorului apropiat. Consider că atât politica externă ungară, cât şi cea română trebuie să fie foarte lucide dacă vrem să evităm conflicte majore”.

Întrebat despre propunerea ca ambasadorul României la Budapesta să fie audiat, pe motiv că autorităţile din România ”aplică măsuri antimaghiare, de intimidare, ilegale de natură politică", Vona Gabor a precizat: ”La sfârşitul anului trecut au avut loc mai multe cazuri care pe mine m-au speriat. Autorităţile române au acţionat împotriva unor formaţii rock ungare, acţiuni greu de explicat, cel puţin în ce mă priveşte. Pe de altă parte un lider al Mişcării celor 64 de Comitate (HVIM) a fost arestat, ceea ce ridică deasemenea multe semne de întrebare. De aceea am dorit să-l audiem pe ambasadorul României, fie în comisia pentru afaceri externe, din care fac parte şi eu, fie în comisia pentru uniune naţională, care se ocupă de problemele maghiarilor de peste graniţe, ca să clarificăm aceste chestiuni. Regret că dl ambasador nu a onorat această invitaţie şi nu am putut să avem o discuţie cu el pe acest subiect. Nu vreau să fac presupuneri, dar mă tem că acest caz este tot un semn al începutului războiului ruso-american. Mie mi se pare că marile puteri au început lupta de care eu mă tem foarte tare. Mă tem că SUA şi Rusia nu vor fi capabile să îşi ţină sub control conflictul iar acţiunile de care vorbeam îmi întăresc tot mai mult convingerea că avem de ce să ne temem. Am senzaţia că ceea ce se întâmplă în Transilvania nu e în primul rând o problemă între maghiari şi români, problema nu e HVIM sau grupurile de rock, ci lupta dintre SUA şi Rusia”.

„Rusia construieşte o structură similară cu cea a Internaţionalei Comuniste” (Comintern), se arată într-un raport al serviciilor secrete cehe BIS. În perioada sovietică, Moscova avea contacte prin Comintern cu comuniştii din străinătate pentru a-şi exercita în Occident şi pentru a furniza informatori serviciilor secrete sovietice. Spre deosebire de era sovietică, Moscova şi-a îndreptat atenţia spre formaţiunile de dreapta, nu de stânga. Strategia rusă se bazează pe ideologia expansionistă a lui Aleksandr Dughin, consideră BIS.

Profesor la Universitatea din Moscova, Dughin visează la "o revoluţie conservatoare” la nivel global. Este consilierul preşedintelui Dumei de Stat şi apropiat al lui Vladimir Putin. Cărţile lui Dughin, printre care "Bazele geopoliticii", sunt lectură obligatorie pentru ofiţerii Statului Major rus. De altfel, acesta ţine legătură cu susţinătorii europeni ai Rusiei.

În afară de Dughin, un personaj cheie în reţeaua pe care o construieşte Kremlinul este oligarhul "ortodox" Konstantin Malofeiev, fondatorul portalului în limba engleză Russia Insider, apreciat de fanii lui Putin din Occident.

În 2013, Gabor Vona a ţinut un discurs la Universitatea Lomonosov din Moscova, la invitaţia lui Aleksandr Dughin. În plus, Vona participă în mod regulat la taberele de vară organizate de Tinerii Maghiari din Transilvania. Una dintre organizațiile extremiste de pe teritoriul României care se bucură de sprijinul liderului Jobbik, este Mișcarea celor 64 de Comitate. Această formațiune militează pentru anularea Tratatului de la Trianon și pentru refacerea Ungariei Mari. Vona Gabor a declarat că motivul pentru care consideră prietenă această organizație este faptul ca a popularizat naționalismul în rândul tinerilor.

”Noi credem că dreptul autodeterminării ar trebui acordat maghiarilor din Transilvania şi mai ales maghiarilor din Secuime. Și nimeni nu ar trebui să se teamă că acest lucru ar fi împotriva României, este pentru comunitatea maghiară. O reconciliere istorică, a cărei condiţie ar fi autodeterminarea, aşa cum am spus şi la început, ne-ar ajuta să rezolvăm împreună problemele viitorului. Până când nu putem gestiona problemele noastre, nu ne putem apuca nici de problemele comune. Rămânem blocaţi în acest conflict permanent, suntem în vizorul marilor puteri pentru că profită de acest lucru, şi nu e bine. Eu aş dori ca ambele părţi, noi de partea ungară şi românii de partea română ar înţelege că reconcilierea şi coexistenţa sunt în interesul nostru. Eu aş vrea ca peste o mie de ani aici să trăiască şi români şi maghiari şi să trăiască în pace, să ajungă la un acord prin care îşi pot exercita în mod egal drepturile culturale, economice sau politice. Dacă ne putem debloca în această direcţie atunci nu vom deveni mai slabi, ci mai puternici. (...) Nu vreau să dau idei, dar poate că în cazul acesta ar trebui modificată Constituţia României. În anii care au trecut noi am văzut în Ungaria că nici Constituţia nu e bătută în cuie, se poate modifica dacă există voinţă politică. Sunt conştient că în acest moment acest lucru nu ar fi simplu de făcut, probabil că nu există nici de partea română deschidere în acest sens, dar aş spune că ori vom concura cu viitorul împreună, ori vom eşua împreună. Acestea sunt alternativele. De asta spun tot timpul să încercăm să găsim împreună soluţii şi când spun asta - şi e important ca telespectatorii români să ştie acest lucru - deci cînd spun asta, eu sunt atacat în Ungaria. Deci eu sunt atacat în tabăra mea, de ce vreau eu să ajung la un acord, când drepturile maghiarilor din Secuime sunt încălcate. Iar eu le răspund de fiecare dată că acestea trebuie soluţionate, aşa cum am spus, Jobbik sprijină autonomia şi autodeterminarea, dar dacă uităm că trăim în această regiune a Europei şi avem probleme comune, atunci vom fi provocaţi unul împotriva altuia iar din această situaţie nu am câştigat niciodată, nici unul, nici altul”, mai spune Vona.