Evenimentul Zilei > Politica > Președintele Iohannis și-a găsit un aliat neașteptat. Când se țin alegerile parlamentare
Președintele Iohannis și-a găsit un aliat neașteptat. Când se țin alegerile parlamentare

Președintele Iohannis și-a găsit un aliat neașteptat. Când se țin alegerile parlamentare

Alegerile parlamentare programate pentru 6 decembrie nu vor fi amânate, conform opiniei exprimate de experții în sănătate publică consultați de președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis nu este de acord cu o amânare a alegerilor parlamentare, programate pentru începutul lunii decembrie, în ciuda numărului foarte mare de cazuri mari de infectări cu noul coronavirus care se înregistrează în fiecare zi. Întrebat dacă scrutinul de la parlamentare va fi organizat, în contextul în care vor fi înregistrate în jur de 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi, președintele a precizat că amânarea viitoarelor alegeri nu este un scenariu pe care îl ia în considerare acum.

Iohannis a dat ca exemplu situația din Statele Unite unde au fost organizate alegerile prezidențiale chiar dacă situația epidemiologică este mult mai gravă decât la noi.

„În momentul acesta, nu luăm în calcul amânarea alegerilor și experții nu sunt de părere că se impune amânarea alegerilor. Putem să vedem și în lume ce se întâmplă. Chiar astăzi, după cum am spus în deschidere, au loc alegerile în Statele Unite ale Americii, o țară mult mai greu lovită de pandemie, din păcate, decât am avut situația în România”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că autoritățile nu se pot lega de un anumit număr de îmbolnăviri, ci vor face o analiză a evoluției generale a pandemiei.

„Nu putem să ne legăm de un anumit număr, ci trebuie să vedem evoluția în întreg și să luăm acele măsuri care permit controlul extinderii pandemiei și atunci, cu siguranță, și alegerile vor fi posibile”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că în ziua votului la alegerile parlamentare nu vor fi „complicații” legate de răspândirea coronavirusului.

„În ce privește votarea, în ziua alegerilor, nu sunt complicații. Am exersat la alegerile locale acest lucru. Măsurile sanitare au fost foarte bine gândite. Ziua votării nu e complicată. Campania electorala nu va putea să aibă forma unor campanii din alți ani cu întruniri electorale. Unde incidența e mare, se va desfașura în media și pe online, altă posibilitate nu va exista. Din fericire, aceste medii clasice și noi sunt la dispoziția românilor și politicienii își vor putea face campanie”, a declarat Klaus Iohannis.

Ce spune despre un lockdown

În același context președintele a precizat că nu se impune o reintroducere a stării de urgență la nivelul României. În schimb, a spus Iohannis, vor fi introduse noi măsuri de restricție, acolo unde se impun, în vederea stopării evoluției pandemiei de coronavirus.

„Nu avem acum motive să impunem stare de urgență și evident în același timp avem toate motivele să introducem restricții ca să domolim extinderea pandemiei. Măsurile pe care le luăm sunt măsurile care sunt recomandate de experți, pentru a ține răspândirea pandemiei sub control”, a subliniat Klaus Iohannis.

Totodată el a precizat că restricțiile impuse de autorități dau rezultate, atât la noi, în România, așa cum dau și în celelalte state europene.

„Restricțiile dau rezultate, fără doar și poate. Fără restricții, sistemele sanitare și din România și din toată Europa ar fi fost cu mult depășite deja de multă vreme”, a mai spus Klaus Iohannis.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: