Președintele francez îi face noi promisiuni lui Volodimir Zelenski. Ce i-a spus Emmanuel Macron în timpul conversației telefonice

Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

În urma anexării teritoriilor ucrainene de către Rusia, Macron i-a promis omologului său ucrainean un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron și-a luat angajamentul, duminică, de a „colabora cu partenerii săi europeni la întocmirea unui nou pachet de sancţiuni” împotriva Rusiei, în urma anexării de către aceasta a patru regiuni ucrainene, a anunţat Palatul Elysee, conform AFP.

În timpul unei conversații telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, şeful statului francez a condamnat din nou în mod ferm anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei franceze.

„El a reiterat hotărârea Franţei de a ajuta Ucraina să-şi recâştige deplina suveranitate şi integritate teritorială, menționând hotărârea de a colabora cu partenerii săi europeni la noi sancţiuni”, continuă comunicatul.

UE a reacţionat miercuri la anexarea celor patru regiuni ucrainene ocupate total sau parţial de Moscova, propunând în special plafonarea preţului la petrolul rus şi adăugarea de noi restricţii în schimburile comerciale cu Moscova.

Ucraina a condamnat sâmbătă „detenţia ilegală” a directorului general al centralei nucleare Zaporojie (sud), Igor Muraşov, arestat vineri de Rusia, care controlează situl, în baza unui motiv încă necunoscut. Emmanuel Macron a condamnat la rândul său această arestare şi, împreună cu Zelenski, „a subliniat urgenţa pe termen scurt de a permite rotaţia personalului ucrainean care asigură funcţionarea şi siguranţa instalaţiilor” de la centrală.

Curtea Constituțională a Rusiei a validat anexările teritoriilor ucrainene

Curtea Constituţională a Rusiei a validat, duminică, tratatul de anexare a teritoriilor ucrainene semnate vineri la Kremlin de preşedintele Vladimir Putin şi liderii regiunilor separatiste din Ucraina.

Curtea „recunoaşte” tratatele semnate între Moscova şi cele patru teritorii ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk ca fiind „în conformitate cu Constituţia Federaţiei Ruse”, se arată într-un document făcut public, potrivit AFP.

Potrivit lui Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei, deputaţii camerei inferioare a Parlamentului rus vor examina luni un proiect de lege pentru ratificarea tratatelor.

Turcia, atitudine duplicitară referitor la războiul din Ucraina

Poziția Turciei referitor la problema ucraineană a fost duplicitară de la începutul războiului din Ucraina, căci preşedintele Recep Tayyip Erdogan a fost cel care a încercat să păstreze relaţii cu ambele țări implicate în conflict, ba chiar și să medieze așa-zisele discuţii de pace dintre Rusia şi Ucraina, asta în timp ce Ankara trimitea drone de luptă ucrainenilor.

Ulterior, liderul Turciei a avut o serie de întâlniri cu Vladimir Putin, cei doi șefi de stat încheind diverse acorduri în ce privește livrările de gaze și achitarea plăților în ruble. De altfel, poziția pro-Rusia a Turciei s-a evidențiat în ultimele luni când președintele Turciei a cerut ONU o „ieşire demnă” pentru toţi din acest război.