Președintele executiv PPUSL, Daniel Ionașcu:  În România să nu mai avem “partide pe persoană fizică”

Președintele executiv PPUSL, Daniel Ionașcu:  În România să nu mai avem “partide pe persoană fizică” Daniel Ionașcu. Sursa foto: Arhiva EvZ

În contextul valului de transferuri politice realizate de PPUSL în ultimele zile, am provocat un dialog  cu Președintele executiv al umaniștilor pentru a afla ce surpriză pregătește în perspectiva alegerilor locale și parlamentare.

EVZ: Daniel Ionașcu, în ultima perioadă formațiunea pe care o conduceți, Partidul Puterii Umaniste (social-liberal), a “transferat” mai mulți parlamentari, în special din zona ALDE, printre care Teodor Meleșcanu, Andrei Gerea, Grațiela Gavrilescu, Alexandru Băișanu. Cum îi atrageți, ce avantaje promiteți, cum îi convingeți? 

Daniel Ionașcu: Nu le promitem nimic! Noi propunem transparent obiectivele politice pe care le considerăm legitime și ne dorim ca cei care vin alături de noi să fie competenți, serioși, puternici. Pe site-ul nostru, ppusl.ro, se poate citi viziunea noastră. Analizând contextul concret al recentelor înscrieri în PPUSL, cred că putem delimita clar două categorii. Pe de o parte, au venit la noi personalități care aveau deja un trecut umanist. Exemplul cel mai clar este al doamnei deputat Grațiela Gavrilescu, care a activat foarte mult timp în Partidul Umanist din România. Si domnul deputat Băișanu a inceput politica la umaniști. Pe de altă parte sunt personalități de talia domnului senator Teodor Meleșcanu, care au considerat că doctrina umanistă (social-liberală) este un pas firesc, în perfect acord cu valorile pe care le-au promovat întotdeauna. 

EVZ: Vor mai veni și alți parlamentari la PPUSL în perioada următoare?

Ne puteți urmări și pe Google News

Daniel Ionașcu: Nu vă ascund că sunt discuții în acest sens. Creșterea obiectivă a PPUSL din ultimele luni, confirmată de sondajele realizate de mai multe institute, a accentuat vizibilitatea proiectelor noastre. Totodată, în contextul în care anumite grupuri parlamentare s-au dizolvat, sunt inevitabile anumite opțiuni în consecință. 

EVZ: Ne puteți da câteva nume?

Daniel Ionașcu: Eu nu pot da niciun nume pentru că nu-sunt ale mele să le pot oferi. Lăsând gluma deoparte, singurii îndreptățiți să facă astfel de anunțuri sunt cei în cauză, atunci când deciziile sunt luate. 

EVZ: Aveți ca obiectiv să vă formați grupuri parlamentare, să înlocuiți ALDE în jocurile politice?

Daniel Ionașcu: Categoric nu vrem să înlocuim pe nimeni și nu facem niciun joc politic. Grupuri parlamentare proprii ne propunem, așa cum este firesc, după următoarele alegeri. Pentru moment, miza noastră la nivel parlamentar o reprezintă promovarea proiectelor legislative umaniste. În zilele următoare vom anunța câteva astfel de proiecte care vor reflecta concret prioritățile doctrinei noastre, umanismul pragmatic: consolidarea clasei de mijloc, susținerea categoriilor vulnerabile și promovarea în politică, economie și societate a românilor serioși, puternici și competenți. 

EVZ: Totuși, revenind la lupta politică, imposibil de ignorat într-un an electoral, de ce parte a baricadei se poziționează partidul dumneavoastră?

Daniel Ionașcu: Partidul este al umaniștilor, nu al meu. Aș vrea ca în România să nu mai avem “partide pe persoană fizică”. Să scăpăm de blestemul “tătucului politic”, care ne-a bântuit zeci de ani. Referitor la poziționarea PPUSL, pot să vă spun, cinstit și transparent, că singura baricadă pe care o susținem necondiționat este cea a intereselor fundamentale ale României pe care, pentru a nu cădea în generalități și demagogie, le definim astfel: asigurarea prosperității economice și a echilibrului social, consolidarea statului de drept, a parteneriatului strategic cu Statele Unite și a statutului de membru semnificativ al Uniunii Europene. În rest, cu privire la confruntările politice interne între Puterea și Opoziția actuală, vom decide, în forurile de conducere, o eventuală politică de alianțe. 

EVZ: Cine face parte din aceste foruri de conducere?

Daniel Ionașcu: Atât personalități recunoscute, cât și tineri aflați la începutul unor cariere politice promițătoare. Amintesc, din ambele categorii, pe doamna europarlamentar Maria Grapini, domnul senator Teodor Meleșcanu, care a preluat conducerea Departamentului de politică externă al PPUSL, doamna deputat Grațiela Gavrilescu, domnul Alfred Laurentiu Mihai, Liderul Forumului Umanist (fost senator), domnul Stere Farmache, Coordonator al Departamentelor Profesionale ale PPUSL (fost Președinte al Bursei de Valori București), domnul Liviu Neagu, Secretarul general al PPUSL, domnul Mihai Teodor, Secretarul general adjunct al PPUSL.

EVZ: Și care va rolul lui Dan Voiculescu?

Daniel Ionașcu: Profesorul Dan Voiculescu este, încă din 1991, autorul doctrinei umaniste, asumată și promovată de PPUSL. În opinia a numeroși specialiști obiectivi, români și străini, neimplicați în luptele politice interne, “umanismul pragmatic”, doctrina noastră, reprezintă o perspectivă originală, consistentă și absolut necesară, asupra unui nou model social, ce poate fi aplicat cu succes în întreaga lume. Așadar, contribuția domnului Voiculescu este una semnificativă, dar exclusiv doctrinară, conducerea executivă a partidului fiind cea amintită anterior.