Preşedintele ecuadorian, dezvăluiri incendiare despre Assange. De ce i-a retras azilul fondatorului WikiLeaks
- Antonia Hendrik
- 15 aprilie 2019, 11:23
Julian Assange a încercat să creeze un centru de spionaj în ambasada Ecuadorului la Londra, a afirmat preşedintele ecuadorian, Lenin Moreno, justificând decizia de a retrage azilul fondatorului WikiLeaks care a fost arestat joi.
Lenin Moreno, care a venit la putere în 2017, a regretat într-un interviu pentru cotidianul britanic The Guardian, că precedentele guverne ale ţării sale au furnizat echipamente în ambasadă care au permis "amestecul în afacerile altor State"
O atitudine "absolut inacceptabilă şi scandaloasă"
''Noi nu putem să permitem misiunii noastre, casa care i-a deschis porţile, să devină un centru de spionaj'', a declarat Lenin Moreno. ''Această activitate violează condiţiile de azil'', a adăugat el asigurând că decizia retragerii azilului lui Julian Assange ''nu este arbitrară, ci respectă dreptul internaţional''.
Preşedintele ecuadorian a denunţat de asemenea atitudinea ''absolut inacceptabilă şi scandaloasă'' a lui Julian Assange în ambasadă şi ''comportamentul său nepotrivit în materie de igienă''. Potrivit unor surse de la Quito, Julian Assange a mânjit pereţii camerei sale cu propriile excremente. Interogat de către Sky news, duminică dimineaţa, avocatul lui Julian Assange, Jennifer Robinson, a respins aceste acuzaţii calificându-le drept ''scandaloase''.
A se evita cu orice preţ o extrădare în Statele Unite
Avocata Robinson a dat asigurări că australianul de 47 de ani era gata să colaboreze cu autorităţile suedeze dacă acestea cereau extrădarea sa, dar că prioritatea rămâne evitarea unei extrădări în Statele Unite. Fondatorul WikiLeaks este în detenţie, după arestarea de joi, unde a găsit refugiu în urmă cu 7 ani, pentru a scăpa de un mandat de arestare britanic pentru acuzaţiile de agresiune sexuală în Suedia, pe care el a negat-o mereu. Reclamaţia pentru agresiune sexuală a fost prescrisă în 2015. Dar la anunţul arestării sale, acuzarea a reclamat redeschiderea dosarului.
Acuzat că a permis accesul la mii de documente secrete
Australianul de 47 de ani a avut, de asemenea, o cerere de extrădare venind din Statele Unite, care-l acuză de a fi ajutat pe ex analistul informatician american Chelsea Manning să obţină un cuvânt de ''pas'' pentru a accede la mii de documente clasate ca secrete ale apărării. Această cerere de extrădare va fi examinată de justiţia britanică pe 2 mai.
În caz de cerere de extrădare din partea Suediei, avocata va căuta să aibă ''asigurările pe care noi deja le-am cerut, că Julian Assange nu va fi extrădat în SUA''. Preşedintele ecuadorian a declarat pentru Guardian că a primit ''asigurări scrise'' că Julian Assange nu va fi extrădat către o ţară unde acesta ar putea fi victima torturilor, relelor tratamente, sau condamnat la pedeapsa cu moartea.