Una dintre cele mai sărace țări din sudul Africii, Malawi, este afectată constant de penuria de alimente. Economia depinde în mare măsură de agricultură pentru a-și hrăni populația. Cea mai mare parte a recoltei de porumb este cultivată pe parcele mici, de către agricultori care doar subzistă, depinzând efectiv de ploaie pentru a avea ce mânca.
Seceta din această perioadă a fost înrăutățită și ca urmare a unei infestări cu viermi proveniți din America Latină. Recoltele africanilor au fost afectate de acest dăunător pentru prima dată la sfârșitul anului 2016.
Într-o declarație oficială, domnul Mutharika a cerut miniștrilor și tuturor oficialilor guvernamentali de vârf să participe activ la sesiuni de rugăciuni, atât în moschei, cât și în biserici, începând de vineri și pe toată perioada week-endului.
"Președintele îndeamnă comunitatea credincioșilor și pe toți locuitorii, indiferent de religie, să se roage pentru apariția ploilor și pentru o recoltă bună, vineri, sâmbătă și duminică", se afirmă în declarație.
Un astfel de apel are o rezonanță aparte în Malawi, stat profund religios, în care majoritatea locuitorilor participă frecvent la serviciile religioase din moschei sau biserici.
Președintele a declarat infestarea cu viermi un dezastru național în decembrie, după ce s-a descoperit că acest dăunător s-a răspândit în 20 din cele 28 de districte ale Republicii Malawi.
Albert Changaya, înalt oficial din Ministerul Agriculturii, a declarat jurnaliștilor că infestarea cu viermi s-a răspândit, de la o suprafața inițială de 35.000 de hectare, la 206.000 de hectare cultivate cu porumb.
În sezonul 2016/17, producția de porumb din Malawi a crescut cu o treime, ajungând la 3,2 milioane de tone. Recolta excedentară a dus la scăderea prețurilor la porumb și a contribuit la scăderea inflației, deoarece produsele alimentare reprezintă 50,1% din coșul IPC (Inflația Prețurilor de Consum) în Malawi.