Preşedintele CSM, judecătorul Adrian Bordea: "Reglementarea privind numirea procurorului general trebuie revizuită!"
- Ionel Stoica
- 4 februarie 2014, 17:03
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, afirmă într-un interviu acordat Agerpes că reglementarea constituţională privind numirea procurorului general al PÎCCJ trebuie revizuită.
"În procesul de revizuire a Constituţiei, sistemul judiciar, prin ÎCCJ, CSM, asociaţiile profesionale, a exprimat unitar necesitatea reglementării sintetice a independenţei justiţiei şi separaţiei puterilor în stat. Dacă la instanţele judecătoreşti situaţia este reglementată, la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie situaţia desemnării de către Ministerul Justiţiei a procurorului general şi avizului CSM este în măsură să pună în discuţie interferenţa executivului în autoritatea judecătorească. De aceea, reglementarea constituţională privind numirea procurorului general al PÎCCJ trebuie revizuită", declară preşedintele CSM, pentru Agerpres.
Adrian Bordea susţine că sistemul judiciar este în continuare subfinanţat.
"Sistemul judiciar, dar nu singurul domeniu bugetar, este în continuare subfinanţat, astfel că eforturile conjugate ale CSM şi Ministerului Justiţiei sunt de multe ori fără rezultatele scontate. Aceasta referindu-se la infrastructura instanţelor, în principal, unde lipsesc birouri, săli de judecată, arhive sau alte spaţii de depozitare, dar şi la nevoia stringentă de personal auxiliar de specialitate şi echipament IT. Sub aspect profesional, sistemul încă nu a ajuns la aplicarea unitară a legii, cu toate eforturile ÎCCJ de unificare jurisprudenţială şi învăţământului profesional realizat de Institutul Naţional al Magistraturii. Pe de altă parte, termenele lungi de soluţionare a cauzelor reprezintă o vulnerabilitate a sistemului. CSM consideră astfel prioritar ca instanţele să devină mai eficiente, să soluţioneze legal şi în raport de probele administrate cauzele într-un termen cât mai scurt, acordând preeminenţă interesului cetăţeanului", subliniază Bordea. Despre atacurile la adresa justiţiei, preşedintele Consiliului consideră că ele nu trebuie absolutizate ca atac la independenţa acesteia. El admite că sunt uneori critici justificate, de care atât CSM, cât şi instanţele trebuie să ţină seama."
Însă, când se constată că afirmaţiile au ca scop denigrarea justiţiei sau influenţarea magistraţilor în defavoarea aplicării corecte a legii, Consiliul trebuie să acţioneze ferm în vederea apărării independenţei, să atragă atenţia asupra necesităţii ordinii de drept, indiferent de persoană. Fenomenul judiciar este strâns legat de ordinea de drept şi aceasta determină uneori ca interesele celor ce nu se supun normelor juridice să aibă reacţii virulente, nefondate, la adresa justiţiei - este una dintre explicaţiile pentru care se produc atacuri nejustificate la soluţii pronunţate de instanţe", afirmă Adrian Bordea.
Pe de altă parte, şeful CSM consideră că sistemul judiciar este în măsură să răspundă provocărilor determinate de intrarea în vigoare a noile coduri.
"Sub rezerva necesităţilor devenite tradiţionale - spaţii, resurse umane, echipamente IT şi programe performante - sistemul judiciar este în măsură să răspundă provocărilor determinate de intrarea în vigoare a noile coduri; iar măsurile luate în ultimele luni au condus la concluzia că instanţele şi parchetele pot face faţă aplicării noilor coduri", mai spune judecătorul.