Preşedintele Consiliului European, devastat de ce a văzut în Ucraina: Istoria nu va uita crimele de război care au fost comise aici
- Simona Suciu
- 20 aprilie 2022, 18:47
Charles Michel a vizitat orașul Borodianka, acolo unde mulți civili au fost uciși de armata rusă. Până acum, în zona Kievului au fost identificați 900 de civili uciși, majoritatea împușcați. Alte 350 de victime au fost la Bucea.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel a vizitat orașul Borodianka, în apropiere de Kiev, unde civilii au fost victime ale „masacrelor” comise de armata rusă, relatează France Presse.
„La Borodianka, la fel ca la Bucea şi în atâtea alte oraşe din Ucraina, istoria nu va uita crimele de război care au fost comise aici. Nu poate exista pace fără dreptate“, a subliniat Michel într-o postare pe Twitter.
Și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a deplasat, în 8 aprilie, la Bucea, un oraș, la nord-vest de Kiev, devenit un simbol al atrocităţilor comise de ruși în Ucraina. Însoţită de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, ea a fost să vadă gropile comune săpate în acest mic orăşel dintr-o suburbie a capitalei ucrainene, unde au fost îngropaţi zeci de civili ucişi, scrie Agerpres.
Crimele care au șocat lumea
Atrocitățile comise de ruși în zonele pe care le-au ocupat în Ucraina continuă să șocheze lumea. Autorităţile ucrainene au identificat până în prezent 900 de civili ucişi în regiunea Kievului în perioada în care această zonă s-a aflat sub controlul forţelor ruse. Peste 350 dintre victime au fost descoperite la Bucea, a declarat şeful poliţiei ucrainene din această regiune, Andrii Nebîtov, citat de EFE.
Potrivit oficialului 95% dintre victimele descoperite până acum au fost împușcate. „În timpul ocupaţiei ruse, oamenii erau împuşcaţi în străzi cu puşti de înaltă precizie sau alte arme uşoare. În secolul XXI, astfel de crime sunt imposibil de ascuns. Nu doar că au fost văzute de martori, dar s-a înregistrat şi pe video”, a mai spus Nebîtov.
Pedepse pentru vinovați
Tribunalul Penal Internațional (TPI) de la Haga, Țările de Jos, a început deja o anchetă, dar există un obstacol. Rusia și Ucraina nu sunt membre ale instituției, care a început să funcționeze abia în 2002. Deși este posibilă punerea sub acuzaţie a persoanelor la TPI, legitimitatea sentințelor ar fi afectată fără recunoașterea de către părți. O soluţie ar fi crearea unui tribunal special, ca în cazurile Rwandei și fostei Iugoslavii.
Pentru ca inițiativa să aibă succes, însă, ar fi necesar să se obțină o mare cantitate de dovezi care să ateste faptul că a existat intenția de a comite crimele. Pentru a ajunge la Putin și la generalii săi, ar fi necesar să se arate cum au trecut ordinele prin lanțul de comandă.