Președintele Comisiei Europene îl SPALĂ pe Putin

Președintele Comisiei Europene îl SPALĂ pe Putin

Pare că unii lideri occidentali abia au așteptat un eveniment precum atacurile de la Paris pentru a-l „reevalua” pe Vladimir Putin, a-l scoate din izolarea în care ei îl băgaseră și a-l așeza cu ei la masa bogaților.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a participat pe 18 noiembrie la o dezbatere cu public organizată de săptămânalul francez L’Obs și de cotidienele belgiene Le Soir și De Standaart, la Bruxelles, având ca subiect mai ales viitorul Europei după atacurile teroriste de la Paris.

Răspunsurile șefului executivului european la întrebările moderatorilor și ale asistenței nu i-au putut disimula simpatiile pro-ruse.

Juncker a spus:

„Ca și François Hollande, care este european, consider Statul Islamic ca inamicul numărul unu al Europei. Trebuie deci să utilizăm toate mijloacele posibile pentru a pune capăt acestei barbarii galopante.”

Președintele Comisiei a mărturisit că se gândește adesea la ultimele zile ale lui De Gaulle, care scria în memoriile sale: „către Orientul complicat am zburat cu idei simple”.

Cerând o politică occidentală mai „deschisă la spirit” pentru Siria, Orientul Mijlociu și Mediterana în general, Juncker a explicat:

„Orientul a rămas complicat, iar ideile noastre au rămas simple. Trebuie să ne ferim să facem judecăți pripite.”

Înseamnă aceasta că Occidentul trebuie să negocieze cu Bashar Al-Assad?

„Marile națiuni, Statele Unite, Rusia, Europa, ar trebui să colaboreze în lupta împotriva flagelului ISIS. Trebuie să lăsăm de o parte problemele pe care le avem între noi, pentru a ne concentra cu toții asupra provocării principale. Dacă nu reușim să gestionăm această situație împreună, Europa va ajunge pe buza prăpastiei. Va fi sfârșitul.”

În ceea ce privește viitorul lui Assad, Juncker susține că ar fi la fel de fals să gândești că ar putea exista o soluție cu el, după cum ar fi fals să gândești că ar putea exista o soluție fără el.

Președintele Comisiei s-a felicitat pentru vizitele în Statele Unite și Rusia ale lui Hollande, care înceacă să formeze „o coaliție de un tip nou”.

Vladimir Putin este deci noul aliat al Europei?

„Putin este președintele Rusiei. Nu poate exista o arhitectură de securitate în Europa fără o participare importantă a Rusiei.”

Poate Europa să aibă o dublă politică: să pedepsească Rusia pentru rolul său în criza ucraineană, fiind în același timp aliatul ei în Siria?

Juncker a justificat că UE a impus sancțiuni Rusiei pentru că nu exista o altă soluție:

„Aceasta nu ar trebui să ne împiedice să cooperăm cu Rusia în alte domenii.”