Președintele comisiei de cultură a Camerei Deputaților, Gigel Ştirbu (PNL): Cer demisia de urgenţă a Laurei Georgescu în numele idealului libertăţii presei

Președintele comisiei de cultură a Camerei Deputaților, Gigel Ştirbu (PNL): Cer demisia de urgenţă a Laurei Georgescu în numele idealului libertăţii presei

Preşedintele Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, solicită demisia de urgenţă a preşedintei Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, ca urmare a informaţiilor apărute în presă privind "modul în care aceasta înţelege să facă faţă responsabilităţilor care îi revin". De altfel, mâine, începând cu ora 11.00. Știrbu a invitat-o pe Georgescu la comisie la audieri.

"Primul lucru care trebuie să se întâmple, fără întârziere, este ca cei care au un cuvânt de spus în domeniul mass-media - fie că sunt oameni politici, directori de instituţii media, jurnalişti, personalităţi culturale, lideri ai societăţii civile - să creeze o presiune mediatică considerabilă pentru ca Laura Georgescu să-şi dea demisia cât mai repede cu putinţă. Este nevoie de coagularea tuturor acestor voci deoarece persoana care îndeplineşte funcţia de preşedinte al CNA nu poate fi demisă, ci doar schimbată o dată la 4 ani, iar la o demisie de onoare nu ne putem aştepta având în vedere comportamentul doamnei Georgescu", a arătat Gigel știrbu.

El susţine ca înlocuirea Laurei Georgescu din fruntea CNA să se realizeze cu o Țpersoană deasupra oricăror suspiciuni de părtinire, o persoană care să provină din domeniu, să ştie cum funcţionează lucrurile şi să ţină la demnitatea jurnaliştilor".

"În acest moment, este evident faptul că CNA este o instituţie politizată excesiv şi predispusă la controverse, iar acest lucru trebuie să înceteze neîntârziat", a mai spus preşedintele Comisiei de cultură a Camerei.

În opinia lui Ştirbu, este necesară o analiză detaliată a întregii activităţi a CNA, dar şi a legislaţiei în domeniu.

"CNA trebuie să devină ceea ce ar fi trebuit să fie încă de la început: un reper profesionist şi imparţial pentru toţi profesioniştii din domeniu. Din păcate, de la înfiinţarea sa, în 1992, Consiliul Naţional al Audiovizualului are o istorie plină de controverse şi scandaluri. Indubitabil, o astfel de instituţie este necesară, însă trebuie să facem în aşa fel încât aceasta să fie mai presus de orice ingerinţă politică sau suspiciune de părtinire", a mai susținut deputatul liberal, citat de Agerpres.

Preşedinta CNA, Laura Georgescu, a fost surprinsă de un post tv în mai multe înregistrări audio în care recunoaşte că ar favoriza anumite posturi de televiziune.