Evenimentul Zilei > Justitie > Preşedintele CJ Botoşani, Florin Ţurcanu (PNL), suspendat din funcţie prin ordin al prefectului după ce a fost condamnat definitiv!
Preşedintele CJ Botoşani, Florin Ţurcanu (PNL), suspendat din funcţie prin ordin al prefectului după ce a fost condamnat definitiv!

Preşedintele CJ Botoşani, Florin Ţurcanu (PNL), suspendat din funcţie prin ordin al prefectului după ce a fost condamnat definitiv!

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Florin Ţurcanu, a fost suspendat din funcţie în baza unui ordin emis, marţi, de prefectul Costică Macaleţi. Măsura a fost luată după ce, în luna decembrie a anului trecut, Ţurcanu a fost condamnat definitiv şi irevocabil la şase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual.

'Documentele m-au determinat să iau o asemenea decizie. Eu nu fac nici evaluări, nici judecată, pentru că nu sunt nici judecătorie, nici tribunal. Documentele şi legislaţia duc spre un asemenea ordin de încetare a mandatului preşedintelui CJ', a declarat, pentru Agerpres, prefectul Macaleţi.

  • Potrivit acestuia, încetarea mandatului preşedintelui CJ are loc la data emiterii ordinului. Actul normativ emis de prefect poate fi atacat în termen de zece zile de la data comunicării acestuia.

Prefectul de Botoşani a trimis, de asemenea, o adresă Consiliului Judeţean prin care înştiinţează în vederea desemnării unui vicepreşedinte pentru exercitarea atribuţiilor conferite de lege preşedintelui CJ.

 

Condamnarea

 

Preşedintele CJ Botoşani şi al filialei judeţene a Partidului Naţional Liberal, Florin Ţurcanu, a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual şi uz de fals, printr-o sentinţă a magistraţilor Curţii de Apel Suceava. Decizia este definitivă şi irevocabilă, iar termenul de încercare dispus de instanţă este de doi ani şi jumătate.

  • Ţurcanu a fost găsit vinovat într-un dosar în care a fost acuzat de excluderea din partid a doi foşti consilieri judeţeni, pe baza unor documente fictive. Liderul PNL a fost trimis în judecată în 2011, în perioada cât era deputat, de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru că a consemnat în mod nereal faptul că membri ai organizaţiei politice au fost excluşi din partid. Acesta a fost acuzat de 19 falsuri intelectuale şi de nouă fapte de uz de fals.