Întreaga forță armată trebuie “să fie întotdeauna gata să răspundă la tot felul de situații complexe și dificile”, a declarat Xi într-o întâlnire avută marți cu delegația militară la Adunarea Populară Națională (APN), sesiunea parlamentară anuală a Chinei. Dezvoltarea armatei ar trebui să se concentreze pe “pregătirea pentru luptă”, a spus Xi, potrivit agenției oficiale de presă Xinhua.

Noul plan cincinal din 2021 până în 2025 este un bun punct de plecare pentru consolidarea apărării naționale și a armatei, a adăugat el.

Joi, la sfârșitul ședinței de o săptămână, APN va aproba un plan care să descrie calea de urmat și o creștere cu 6,8% a cheltuielilor militare pentru acest an.

Xi a declarat că planul constă în a consolida “descurajarea strategică de înalt calibru” și că Armata Populară de Eliberare trebuie “să protejeze hotărât suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare”.

Liderul chinez, care este și liderul Partidului Comunist și președintele comisiei militare, a declarat că evoluțiile militare ar trebui să fie motivate de inovație și ar trebui depuse mai multe eforturi pentru o dezvoltare independentă a științei și tehnologiei.

El a mai spus că inovația legată de apărare are nevoie de un impuls semnificativ.

Modernizarea și extinderea armatei chineze vine pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Statele Unite și Taiwan, a incidentelor de la granița cu India și a disputelor privind insulele din Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est.

Traducere: Rador