

Virusul SARS-CoV-2 a fost creat într-un laborator din China, în scopul declanșării unui război chimic și bacteorologic. Aceasta este opinia președintelui brazilian Jair Bolsonaro. Preşedintele din Brazilia a insinuat, într-o declarație făcută cu prilejul unui eveniment oficial, că virusul care stă la originea pandemiei a fost creat într-un laborator din China, Acesta ar fi fost conceput în scop militar, pentru a duce un război chimic şi bacteriologic, notează AFP.
„Este un virus nou, nimeni nu ştie dacă s-a născut într-un laborator sau dacă s-a născut pentru că un om a ingerat un animal care nu trebuia”, a spus preşedintele de extremă-dreaptă în cursul unei ceremonii oficiale la Brasilia.
Bolsonaru a dat de înțeles, deși nu a nominalizat China, că acest stat a fost singurul care a avut de câștigat de pe urma pandemiei.
„Militarii ştiu ce este un război chimic, bacteriologic. Nu suntem într-un nou război? Şi ce ţară şi-a văzut PIB-ul crescând cel mai mult?”, a continuat el.
China nominal, țara din care a pornit pandemia, este singurul membru al G20 care a cunoscut o creştere în 2020 (+ 2,3%).
De altfel, se pare că aceasta este credința familiei Bolsonaro. Fiul președintelui brazilian, deputatul Eduardo Bolsonaro, a mai vehiculat această teză conspiraţionistă și în trecut. În luna martie 2020, el a acuzat China că „disimulează” informaţii despre virus.
Eduardo Bolsonaro a făcut chiar o paralelă cu „dictatura sovietică”, care a ascuns iniţial amploarea dezastrului nuclear de la Cernobîl în 1986. Declarațiile sale au atras o reacție foarte vehementă din partea autorităților chineze.
Adversarii preşedintelui brazilian susțin că aceste critici repetate au deteriorat grav relaţiile diplomatice dintre Brazilia și China. Brazilia întâmpină dificultăţi în a importa din China doze de vaccinuri sau ingredientele active necesare pentru fabricarea lor.
Tensiunile diplomatice şi întârzierea în achiziţionarea vaccinurilor sunt chestiuni investigate în prezent de o comisie de anchetă a Senatului. Opozanții se așteaptă ca raportul de anchetă să fie exploziv pentru guvern.
Comisia l-a audiat pe fostul ministru al sănătăţii Nelson Teich, în funcţie doar 28 de zile, între aprilie şi mai 2020. El a confirmat în faţa senatorilor că şi-a dat demisia din lipsa autonomiei necesare pentru a pune în aplicare politici bazate pe ştiinţă.
Nelson Teich s-a referit în special la presiunile exercitate de preşedintele Bolsonaro pentru a impune hidroxiclorochina ca tratament împotriva COVID-19. Aceasta în timp ce mai multe studii ştiinţifice au concluzionat că este ineficientă.