Evenimentul Zilei > International > Președintele Braziliei, acuzații conspiraționiste la adresa Chinei: „Ce ţară şi-a văzut PIB-ul crescând cel mai mult?”
Președintele Braziliei, acuzații conspiraționiste la adresa Chinei: „Ce ţară şi-a văzut PIB-ul crescând cel mai mult?”

Președintele Braziliei, acuzații conspiraționiste la adresa Chinei: „Ce ţară şi-a văzut PIB-ul crescând cel mai mult?”

Președintele Braziliei, cunoscut pentru declarațiile sale controversate, lansează o serie de acuzații conspiraționiste la adresa Chinei, în legătură cu virusul SARS-CoV-2.

Virusul SARS-CoV-2 a fost creat într-un laborator din China, în scopul declanșării unui război chimic și bacteorologic. Aceasta este opinia președintelui brazilian Jair Bolsonaro. Preşedintele din Brazilia a insinuat, într-o declarație făcută cu prilejul unui eveniment oficial, că virusul care stă la originea pandemiei a fost creat într-un laborator din China, Acesta ar fi fost conceput în scop militar, pentru a duce un război chimic şi bacteriologic, notează AFP.

„Este un virus nou, nimeni nu ştie dacă s-a născut într-un laborator sau dacă s-a născut pentru că un om a ingerat un animal care nu trebuia”, a spus preşedintele de extremă-dreaptă în cursul unei ceremonii oficiale la Brasilia.

Bolsonaru a dat de înțeles, deși nu a nominalizat China, că acest stat a fost singurul care a avut de câștigat de pe urma pandemiei.

„Militarii ştiu ce este un război chimic, bacteriologic. Nu suntem într-un nou război? Şi ce ţară şi-a văzut PIB-ul crescând cel mai mult?”, a continuat el.

China nominal, țara din care a pornit pandemia, este singurul membru al G20 care a cunoscut o creştere în 2020 (+ 2,3%).

Familia Bolsonaru susține teoriile conspiraționiste

De altfel, se pare că aceasta este credința familiei Bolsonaro. Fiul președintelui brazilian, deputatul Eduardo Bolsonaro, a mai vehiculat această teză conspiraţionistă și în trecut. În luna martie 2020, el a acuzat China că „disimulează” informaţii despre virus.

Eduardo Bolsonaro a făcut chiar o paralelă cu „dictatura sovietică”, care a ascuns iniţial amploarea dezastrului nuclear de la Cernobîl în 1986. Declarațiile sale au atras o reacție foarte vehementă din partea autorităților chineze.

Adversarii preşedintelui brazilian susțin că aceste critici repetate au deteriorat grav relaţiile diplomatice dintre Brazilia și China. Brazilia întâmpină dificultăţi în a importa din China doze de vaccinuri sau ingredientele active necesare pentru fabricarea lor.

Comisie de anchetă pentru gestionarea pandemiei

Tensiunile diplomatice şi întârzierea în achiziţionarea vaccinurilor sunt chestiuni investigate în prezent de o comisie de anchetă a Senatului. Opozanții se așteaptă ca raportul de anchetă să fie exploziv pentru guvern.

Comisia l-a audiat pe fostul ministru al sănătăţii Nelson Teich, în funcţie doar 28 de zile, între aprilie şi mai 2020. El a confirmat în faţa senatorilor că şi-a dat demisia din lipsa autonomiei necesare pentru a pune în aplicare politici bazate pe ştiinţă.

Nelson Teich s-a referit în special la presiunile exercitate de preşedintele Bolsonaro pentru a impune hidroxiclorochina ca tratament împotriva COVID-19. Aceasta în timp ce mai multe studii ştiinţifice au concluzionat că este ineficientă.