”Alegerile de anul viitor se referă la faptul că dacă instituțiile Uniunii Europene vor fi capabile - împreună cu grupul ungar stânga liberal, adept al Uniunii Statelor Europene - să ducă Ungaria, pe un drum scurt, în zona euro”, a scris György Matolcsy într-un material publicat în ediția de luni a ziarului ungar ”Magyar Nemzet”, citat de cotidianul ”Népszava”.
Potrivit președintelui Băncii Naționale din Ungaria, dacă se va întâmpla așa, atunci apropierea Ungariei de lumea dezvoltată, se va încheia. Însă, dacă planul lor eșuează, atunci poate continua ”procesul de ascensiune națională, dezvoltarea economiei și reformarea UE, începută în 2010”. György Matolcsy a explicat în continuare ce înseamnă, de fapt, moneda euro.
Valuta comună europeană este un răspuns european, în primul rând un răspuns francez la destrămarea unui sistem mondial bipolar, la noul rol hegemonic al SUA și la unificarea germană, a subliniat preşedintele băncii.
”Statele europene care au aderat mai târziu la UE, din afara zonei francezilor și a mărcii germane, au crezut că Germania unificată, atotputernica marcă germană, ar câștiga supraputerea și de aceea ar fi nevoie de moneda comună”.
”La prima vedere, euro pare o poveste de succes, deoarece cei mai mulţi membrii ai zonei euro fac parte dintre cei mai buni ai lumi din punct de vedere al dezvoltării și al nivelului de trai. Însă, aceste țări au intrat în rândul celor mai buni, când încă mai aveau moneda națională, ceea ce azi nu ar fi putut face cu moneda euro.
Ungaria mizează pe moneda națională
”Toată lumea, care a introdus moneda euro, a dat greș, și au câștigat cei care și-au păstrat valuta națională”, a concluzionat președintele Băncii Naționale din Ungaria. În opinia lui György Matolcsy, Polonia, Cehia și Ungaria au câștigat mult prin faptul că după aderare la UE nu au urmat imediat Slovacia și Slovenia în zona euro. ”(...) este de înțeles de ce victoria opoziției ar însemna o reîntoarcere dramatică și o catastrofă economică pentru Ungaria.
Conform unui plan încă secret, dar despre care a început să se afle, Ungaria ar putea fi dusă în zona euro ori printr-o anarhie de stradă, ori printr-o victorie electorală care ar putea fi folosită pentru organizarea unui referendum care ar ocoli Legea fundamentală și ar duce țara în zona euro. Din zona euro nu se poate ieși altfel decât prin plecarea din UE, ceea ce un om lucid nu poate să își asume: astfel ar deveni definitivă, împreună cu moneda euro, și decalajul Ungariei, a scris în încheiere György Matolcsy.
Ziarul ungar ”Népszava” a relatat de multe ori despre faptul că președintele Băncii Naționale din Ungaria a criticat adesea politica guvernamentală. Ultima dată s-a aventurat într-atât încât a criticat în paginile ziarului Guvernului bugetul adoptat de FIDESZ, care este în majoritate în Legislativul ungar, susținând că punctele de pornire ale bugetului sunt greșite.