Președintele Asociației Industriei Lemnului acuză că Romsilva crește artificial prețul lemnului de foc

Președintele Asociației Industriei Lemnului acuză că Romsilva crește artificial prețul lemnului de focSobă Sursa foto: Arhiva EVZ

Deși Guvernul României a stabilit prin ordonanță de urgență că prețul lemnului de foc va fi plafonat, Romsilva își crește artificial prețurile, potrivit lui Cătălin Tobescu, președintele Asociației Industriei Lemnului.

Acesta susține că prețul lemnului din țara noastră este mult mai scump decât pe orice altă piață europeană, asta deși România are o rezervă foarte mare de lemn de foc. Președintele Asociației Industriei Lemnului a precizat că lemnul este blocat să intre pe piață, din cauza prețurilor.

Romsilva crește artificial prețul lemnului de foc

Lemnul pleacă scump de la Romsilva. În cazul în care operatorii economici îl achiziționează, prețurile de pornire la licitație pornesc de la 350 lei-400 lei metru cub. Acest lemn este achiziționat prin licitație, deci acesta este prețul de pornire. Așadar, prețul în piață nu poate să fie ieftin, prețurile sunt artificial ridicate chiar de către Romsilva. Regia Națională a Pădurilor stabilește prețurile de pornire la licitație, duble față de cele de referință”, a spus Cătălin Tobescu pentru digi24.

El acuză Romsilva că blochează accesul rezervelor pe piață, susținând că este nevoie de lemn pe piață, care să balanseze cererea crescută. Potrivit acestuia, Romsilva ar trebui să stabilească prețurile de referință undeva la 160-170 de lei.

Prețurile lemnului de foc sunt mai mari decât cele de pe piața europeană

Din păcate, spune Cătălin Tobescu, Romsilva intră pe piață cu niște prețuri la lemnul de foc extrem de mari.

„Prețurile de referințe ar trebui stabilite de Romsilva undeva la 160-170 lei pe metru cub. Din păcate Romsilva stabilește prețurile de pornire la licitație, duble față de aceste prețuri de referință. Nu înțelegem de ce Romsilva nu își respectă propriile decizii cu privire la prețurile de referință.

Se intră în piață cu lemn foarte scump achiziționat de la Romsilva și atunci, în funcție de exploatare, de transport și de distribuție se ajunge la prețurile ridicate pe care le vedem. Aceste prețuri sunt mult mai mari decât cele de pe piața europeană și ajung să fie greu de suportat din punct de vedere social, de către populație”, a mai adăugat Cătălin Tobescu, potrivit româniatv.net.