Președintele Academiei Române are un mesaj dur pentru guvernanți! Isteria colectivă trebuie să se oprească

Președintele Academiei Române are un mesaj dur pentru guvernanți! Isteria colectivă trebuie să se oprească

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a lansat un apel către Guvernul Orban, și cere oprirea isteriei publice legate de coronavirus.

„Am lucrat foarte mult la biroul meu în ultimele două luni. Din acest punct de vedere a fost bine pentru mine, ca istoric. Din punct de vedere social a fost foarte greu, a fost o situație nefirească fiindcă oamenii sunt făcuți să stea unii cu alții, să socializeze. Ne adaptăm măsurilor, dar trebuie să existe echilibru”, a scris Ioan Aurel Pop.

Fostul rector al Universității Babeș Bolyai a mai susținut că este inadmisibil ca în secolul 21, o mare parte din populația unei țări să fie limitată la un anumit interval orar, pentru a se mișca limitat și doar pe anumite trasee. „​A le fixa bătrânilor ore de ieșire în lesă, a le construi țarcuri, a-i despărți complet de lume, este absurd. Omenia nu le-o puteți distruge și nici păta, deoarece o au din belșug și o revarsă neîncetat asupra acestei lumi bolnave”, a spus Ioan Aurel Pop, referindu-se la ordonanța militară care le interzicea persoanelor trecute de 65 de ani, să iasă din casă decât pentru anumite intervale orare.

Președintele Academiei Române a mai spus că ar trebui să ne inspirăm din trecutul apropiat, când erau organizate spectacole în aer liber, pe stadioane sau în alte spații deschise, unde distanțierea socială poată fi aplicată. De asemenea, domeniul cultural trebuie deschis pentru public. „E timpul să dăm drumul la cultură. Artiștii au fost prolifici în această perioadă, au avut timp și au creat. Un popor nu poate trăi fără cultură, din secolul 20 de când s-au extins aceste activități. O lansare de carte poate fi făcută. Trebuie liberalizat accesul la bibliotecile clasice, cu păstrarea distanțării, cu instruirea bibliotecarilor.

Dacă vorbim de mall-uri și magazine alimentare, absolut necesare,trebuie să ne gândim că și hrana spirituală e necesară. Trebuie găsite soluții pentru toată lumea pentru a pondera lucrurile. Se pot lua măsuri pentru toată lumea. Și în vremuri de război s-a apelat la cultură. Artiștii au mers în fața soldaților, s-au ținut spectacole pentru a le crește moralul. Nu putem depăși pandemia dacă ne spun toți mereu că murim, că suntem cu toții în pericol de moarte, avem nevoie de o doză de optimism. Altfel nu putem depăși această pandemie”, a mai spus Ioan Aurel Pop.