Președinta Ungariei Novak Katalin urmează să participe la un eveniment în orașul Carei, din Satu Mare. Oficialul maghiar va lua parte la dezvăluirea unui monument dedicat lui Kolcsey Ferenc, autorul imnului Ungariei. Statuia a fost realizată la inițiativa consilierilor locali ai UDMR, cu susținerea guvernului de la Budapesta.
Novak Katalin va participa, la Carei, la festivitățile de dezvelire a monumentului lui Kolcsey Ferenc, autorul imnului Ungariei. Ferenc Kölcsey s-a născut în 8 august 1790 la Săuca, în județul Satu Mare (vechiul Comitatul Sătmar). El a fost poet, critic literar și politician maghiar, iar între 1832-1835 a fost membru al parlamentului ungar. Ferenc Kölcsey este autorul versurilor imnului național al Ungariei, instituit oficial pe 23 octombrie 1989.
Evenimentul de la Carei este programat pentru data de 12 aprilie, în Săptămâna Mare, înainte de Paștele ortodox.
Deși participă la festivități publice organizate de Primăria Carei, vizita președintelui Ungariei va avea caracter privat. La același eveniment va participa și vicepremierul UDMR, Kelemen Hunor. Potrivit programului, șeful statului ungar va susține și un discurs în fața Primăriei Carei.
Novak Katalin nu se află la prima vizită așa zis privată pe teritoriul României de când a fost investită în funcția de președinte al Ungariei, după cum relatează ziarulfaclia.ro.
Mesaj provocator al președintei Ungariei
Nu este prima oară când președintele Ungariei vine în România. În mai 2022, Novak Katalin a stârnit o serie de controverse printr-un mesaj postat pe rețelele de socializare. După ce s-a fotografiat pe Piatra Secuiului, muntele de 1130 de metri altitudine de la Rimetea, județul Alba, lângă borna vopsită în culorile Ungariei, ea a transmis un mesaj care a provocat un incident diplomatic.
După o întrevedere cu Kelemen Hunor, susținător declarat al politicii lui Viktor Orban, președinta Ungariei a postat un mesaj provocator care a stârnit reacția statului român.
„Astăzi m-am întâlnit cu Hunor Kelemen, preşedinte al UDMR, vicepremier al României. Ca preşedinte al Ungariei, consider că este prioritatea mea să-i reprezint pe toţi maghiarii, deoarece nu contează pentru mine dacă cineva trăieşte în interiorul sau în afara graniţelor. Maghiarii sunt maghiari, punct”, a scris ea.
Reacția oficialilor români la mesaj
Mesajul președintei Ungariei a stârnit reacția autorităților române. Secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE l-a contactat pe ambasadorul Ungariei şi i-a transmis preocuparea faţă de această declaraţie cu iz provocator.
„MAE român l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea părţii române faţă de declaraţia de mai sus, după cum urmează: astfel, în măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat.
În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale, astfel cum se arată atât în Raportul din 2001 al Comisiei de la Veneţia privind tratamentul preferenţial acordat minorităţilor naţionale de statul înrudit, cât şi în Declaraţia din 2001 a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE intitulată Suveranitate, responsabilitate şi minorităţi naţionale”, arăta MAE, într-un comunicat.