Kelemen Hunor critică prevederile referitoare la vârsta de pensioare. „Și un neurochirurg are presiune și nu iese la pensie la 50 de ani”

Kelemen Hunor critică prevederile referitoare la vârsta de pensioare. „Și un neurochirurg are presiune și nu iese la pensie la 50 de ani” Kelemen Hunor. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Kelemen Hunor a vorbit într-un interviu despre pensiile speciale, dar și despre vârsta de pensionare. Liderul UDMR a spus că, cel mai probabil, până la finele lunii martie reforma pensiilor de serviciu va fi gata, fiind un jalon din PNRR care trebuie îndeplinit.

Kelemen Hunor a declarat că nu i se pare normal ca pensia să fie mai mare ca salariul sau ca magistrații să iasă la pensie la vârsta de 50 de ani, având în vedere că un neurochirurg, ce are o activitate profesională la fel de stresantă și de solicitantă, să iasă la pensie doar la 65 de ani.

Reforma pensiilor speciale ar fi gata până la finalul lunii

Potrivit liderului UDMR, până la finalul lunii martie vom avea o formă finală a legii. În acest sens există un grup de lucru, fiecare partid având câte doi specialiști, care pe baza raportului Băncii Mondiale și pe baza direcției date de coaliție vor da o formă cât mai clară prevederilor din lege. El a dat asigurări că nu vor fi principii care nu vor corespunde Constituției, iar cea mai bună variantă fiind cea bazată pe contribuivitate.

În continuare, Kelemen Hunor a vorbit despre prevederile din reforma pensiilor pe care acum nu le consideră în regulă la momentul actual. „Aici avem o problemă: nu poate să fie pensia mai mare decât salariul. Este exclus! Din punctul meu de vedere, nu e bine să ieși la pensie de 50 de ani și să primești pensia de serviciu. Poți să primești pensia de seviciu dacă ai ieșit mai devreme la pensie, dar după ce ajungi la vârsta de pensionare normală sau valabilă pentru toată lumea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și eu pot să ies la 60 de ani dacă am anii corespunzători, dar primesc o penalizare până la 65 de ani. Asta trebuie să fie valabil și pentru judecători, procurori, polițiști și pentru toți cei care pot acum să se pensionez. Eu spun care e punctul meu de vedere”, a spus liderul UDMR.

Liderul UDMR critică vârsta de pensionare a magistraților

Întrebat despre motivele pentru care politicienii n-au venit până acum cu această reformă sau despre presiunile ce s-au pus pe ei pentru menținerea pensiilor speciale, Kelemen Hunor a răspuns că există anumite segmente profesionale din societate care au o capacitate de presiune foarte mare. El a fost de acord că trebuie menținută independența magistraților, însă nu vede de ce aceștia trebuie să iasă la 50 de ani la pensie, pe când un neurochirurg iese la 65.

Da, independența magistraților e un lucru la care trebuie să ținem cu toții, dar trebuie să vezi că și un neurochirurg are presiune și nu iese la pensie la 50 de ani. Nu cred că pe un procuror sau judecător vine o presiune mai mare decât pe un neurochirurg. Și învățătorii care lucrează pentru viitor sau nu lucrează pentru viitor trebuie pătiți, că soarta noastră e în mâna lor. Eu nu văd de ce trebuie să acceptăm această pensionare anticipată la 50 de ani. OK, poate nu la 65 de ani, poate la 60, dar de ce la 50? Experiența lor e absolut necesară pentru societate”, a mai spus acesta, potrivit b1tv.ro.