"Guvernul României a căzut după adoptarea unei moţiuni de cenzură, în timp ce executivul ceh abia a supravieţuit unei proceduri similare vineri, în cele mai recente provocări la adresa eforturilor europene de a vindeca criza datoriilor de pe continent, prin reduceri dure de cheltuieli şi creştere a impozitelor", scrie Los Angeles Times.

Până acum, notează ziarul american, guvernele Irlandei, Portugaliei, Greciei, Italiei, Spaniei, Sloveniei, Slovaciei şi Finlandei au căzut deja.

Reducerile de cheltuieli operate de guvern până acum sunt o încercare de a satisface condiţiile impuse după lansarea unui plan de salvare financiară a ţării în 2009 de către Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, mai scrie Los Angeles Times.

Aceeaşi ideea se desprinde din articolul dedicat de New York Times acestui subiect. "Guvernul român a fost înlăturat vineri în urma unei moţiuni de cenzură la doar două luni după ce a venit la putere, devenind astfel ultimul executiv din Europa care cade pe fondul disputelor legate de măsurile de austeritate şi creşteri neconvingătoare", comentează jurnaliştii americani.

Alte ţări se pregătesc să strângă cureaua

În ciuda faptului că austeritatea a condus la căderea multor lideri politici, pentru multe ţări puternic îndatorate aceasta a rămas singura soluţie pentru ieşirea din criza datoriilor suverane.

Astfel, în prezent Olanda risca să rateze, pentru al cincilea an, ţinta de deficit bugetar stabilită de UE.

Parlamentul olandez a ajuns joi seară la un acord asupra unui plan de austeritate pentru 2013, cerut de Comisia Europeană.

În plus, Ungaria se pregăteşte să intre într-un acord cu FMI, în condiţiile în care economia ţării este afectată de o criză a creditelor, iar premierul Viktor Orban a cerut vineri FMI să negocieze rapid acordarea unui credit de urgenţă pentru Budapesta în caz de turbulenţe pe piaţa europeană a obligaţiunilor.