Editura Evenimentul si Capital

Din presă scapă cine poate. Reporter de Cursă Lungă

Reporterul de CursăLungă
Autor: | | 3 Comentarii | 4301 Vizualizari

Acum 27 de ani spuneam că primii 15 ani ești ucenic, următorii zece calfă și, abia după un sfert de veac ajungi un meșter. Io, și azi, încep în fiecare zi

Fusei și io, să mă culturalizez, pe la Biblioteca Academiei și dădui peste primele mele două texte publicate în presă. Ambele subiecte proprii. Se întâmpla în decembrie 1992 și publicația care mi-a găzduit artocolele era revista Expres, condusă de Cornel Nistorescu. Ziarul era, pe atunci, cel mai serios și apreciat săptămânal din țară.

A se remarca primul cuvânt al titlului articolului de debut din numărul 3-9 decembrie 1992: „SCANDAL”. Premonitoriu pentru un viitor Reporter de Cursă Lungă, nu-i așa?

Al doilea text, despre epava cargoului Rostock, eșuat pe brațul Sulina, mi l-a publicat Nistorescu, în numărul următor,, din 10-16 decembrie '92, cu trimitere din pagina I. A fost o bombă de presă care a făcut agenda în ziua aceea, Telejurnalul TVR deschizând știrile cu producția mea. Ce să fac, am fost bun de mic.

Deci, n-am început cu știri de coloană și prețul brazilor de Crăcun, al mieilor de Paște sau alte mercuriale. Ci, direct cu anchetă, fără să mi se umble pe text mai deloc. Mă întreb în barba mea căruntă, câți dintre tinerii reporteri de astăzi, absolvenți de jurnalism sau alte facultăți, care au vârsta mea de pe atunci, adică 23 de ani, se pot lăuda cu un astfel de debut? Că io, uite, pot. Că am cu ce.

Trei coniace de făcut curaj

Cum am ajuns la Expres, mi-aduc aminte de pacră a fost ieri. Eram student la la Jurnalistică și, în ciuda faptului că printre profesorii pe care i-am avut se numărau: Cezar Tabarcea – la Lingvistică, Petre Mihai Băcanu – la Teoria și Practica Jurnalistică, Mircea Toma – la Psihologie, răposatu’ George Pruteanu – la Stilistică, Octavian Paler, Ion Cristoiu și multe alte nume mari, aveam impesia că o frec la rece.

Mă mânca tare în zona perianală să scriu, să-mi văd semnătura într-un ziar. Și-mi vine ideea să iau tauru’n coarne. Într-o dimineață, îmi lustruiesc pantofii cu scuipat, cum se cade, mă îmbrac într-un costum bleumarin, cu un pardesiu asortat – din stofa pentru uniforma de ofițer de marină, îmi atârn neglijent și savant un fular de mătase la gât, cu destul loc să se vadă cravata neagră cu acul de argint aferent și mă duc la redacția Expresului care era în fosta clădire a MICM-ului, de pe Calea Victoriei, în prezent demolată, de lîngă Casa Vernescu, unde funcționează acum Casino Palace.

Naiv, cum mă știe lumea, m-am dus acolo pe la nouă dimineața. În afară de secretară nu era nici dracu’ în redacție. Amuzată cucoana îmi zice să revin peste fo două ore. Ca să-mi fac curaj, am trecut strada, la fosta crâșmă Podu Mogoșoaiei, și m-am îmbărbătat, o țără, cu fo trei coniace Drobeta.

BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Reporter de cursă lungă

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI