Presa din Costa Rica scrie despre excesele autoritare ale lui "Victor Penta"!
- Roxana Roseti
- 6 august 2012, 12:15
"România la risc", acesta este titlul unui amplu editorial, care a apărut ieri în cotidianul costarican La Nación. În editorial ţara noastră este numită "una dintre cele mai sărace de pe continent", iar premierul Victor Ponta este numit "el primer ministro, Victor Penta".
O dramă complexă
Mai precis, La Nación notează că "Uniunea Europeană a fost forţată să intervină în favoarea continuităţii democratice într-una din cele mai sărace ţări de pe continent". De asemenea, subliniază că " România se află într-o luptă politică centrată pe conflictul dintre cele două personaje-cheie ale sistemului instituţional: preşedintele şi prim-ministrul, care este şeful guvernului şi lider al coaliţiei majoritare legislative.
De fapt, avem de-a face cu o dramă mai complexă. Preşedintele Traian Băsescu este, veteran de centru-dreapta politic, care deţine a doua perioadă de re-alegeri. Prim-ministrul Victor Penta, liderul social-democrat tineri şi admirator al muncii lui Tony Blair a venit la guvern în mai, exact în mijlocul unor tulburări sociale în creştere cauzate de înrăutăţirea condiţiilor de viaţă.
În editorial se mai vorbeşte despre "campania de austeritate, considerată cea mai dură din Europa, dar care a avut mare succes, însă impactul politic a dus la căderea guvernului la putere. Preşedintele Traian Băsescu a insistat cu privire la aprobarea legislativă a programului fiscal, urmată de o acţiune împotriva corupţiei, (...), o consecinţă fiind trimiterea la închisoare a fostului prim-ministru Adrian Năstase, tatăl politic şi prieten apropiat al Penta". Cea mai potrivită cale
La Nación insistă pe faptul că România este foarte săracă, şi că "duce" încă în spate moştenirea ceauşistă. "Este posibil ca, în lumina acestor evoluţii, UE să continue să monitorizeze ceea ce se întâmplă în România. Evenimentele din România, cea mai săracă ţară din Europa, după Bulgaria, justifică un rol mai activ pentru UE de a promova democraţia. Istoria recentă a acestui popor, cu moştenirea «bagajului» lui Nicolae Ceauşescu şi, într-o anumită măsură, a lui Ion Iliescu, cere măsuri constante de observare.
Politica externă a lui Ceauşescu a avut o vizibilă tentă prooccidentală. În prezent, cea mai potrivită cale ar fi o înţelegere de inspiraţie democratică între Băsescu şi Penta. Există analişti, figuri politice şi intelectuale româneşti care sugerează acest lucru. Şi, au existat emisari ai UE, care au oprit excesele autoritare ale Penta şi au făcut posibilă continuarea democraţiei în România.