Presa din China: „Urmează o Eră Asiatică” post-Trump

Presa din China: „Urmează o Eră Asiatică” post-Trump

China va ajunge din urmă și chiar va depăși Statele Unite în cinci ani, cheia succesului fiind faptul că pune „ordinea” înaintea „libertății personale”, prognozează ziarul chinez Global Times.

Un articol publicat în Global Times, un ziar chinez de stat, vestește zorii unei noi ere mondiale, în care China și Asia vor domina lumea.

„Până în 2025, se așteaptă ca PIB-ul Chinei să ajungă din urmă și chiar să îl depășească pe cel al Statelor Unite. India ar putea depăși Germania, devenind a patra putere economică a lumii… Statutul SUA de cea mai mare economie a lumii se va apropia de sfârșit. Pentru prima dată, trei țări asiatice se vor afla printre primele patru cele mai mari economii ale lumii”, scrie Global Times.

Ziarul chinez de limba engleză citează recenta „semnare a acordului Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) pe 15 noiembrie” ca pe un nou indiciu al creșterii dominației economice a Asiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest acord „a adus laolaltă ASEAN (Asociația Națiunilor Sud-Est Asiatice) și Japonia, Coreea de Sud, China, Australia și Noua Zeelandă într-unul dintre cele mai diverse și mai populate blocuri comerciale de pe Pământ”, scrie Global Times.

„El marchează o nouă eră pentru cooperarea regională asiatică, caracterizată prin multilateralismul și liberalismul comercial. În ceea ce privește procesul de refacere economică în perioada post-pandemie, această nouă structură poate avea numeroase realizări.”

India, despre care Global Times afirmă că va ajunge între primele patru puteri economice ale lumii până în 2025, a ales să nu adere la RCEP, pe 15 noiembrie, în conformitate cu obiectivul său declarat de a-și reduce dependența de lanțurile de aprovizionare străine, ceea ce este de natură a tăia din aripile Chinei de a domina economia mondială și în special zona asiatică.

Ordine și Disciplină

Semnat de Wang Wen, „profesor și decan executiv la Chongyang Institute for Financial Studies de la Universitatea chineză Renmin”, articolul din Global Times susține și că normele sociale din Asia de Est, în special concentrarea lor pe „autodisciplină” și pe un „cod de conduită”, sugerează că regiunea va combate efectele secundare negative ale pandemiei de COVID cu mai mult succes decât țările occidentale.

„Din punct de vedere al guvernării naționale, țările din Asia de Est, care pun accentul pe ordine în cultura lor, fac dovada unei eficiențe mai mari în lupta împotriva pandemiei, în raport cu țările europene și cu Statele Unite, care acordă o valoare mai mare libertății”, scrie Wang.

„În consecință, țările asiatice își revitalizează și economiile mai rapid decât alte părți ale lumii.”

Un articol din Jakarta Post, din luna ianuarie, sprijină predicțiile Global Times privind creșterea rapidă a economiilor asiatice.

„În 2020, Produsul Intern Brut al Asiei va depăși Produsul Intern Brut al restului lumii luat împreună. Până în 2030, se așteaptă să contribuie cu aproximativ 60 la sută din creșterea economică globală”, arată articolul co-semnat de un membru al comitetului executiv al Forumului Economic Mondial, promotorul Marii Resetări.

„Regiunea Asia-Pacific va fi de asemenea responsabilă pentru zdrobitoarea majoritate (90%) a celor 2,4 miliarde de noi membri ai clasei de mijloc care vor intra în economia mondială. Partea cea mai importantă a acestei creșteri va veni din piețele în dezvoltare ale Chinei, Indiei și întregii Asii de Sud-Est”, adăuga ziarul indonezian.