Prerogativele Reginei Elisabeta, sub semnul întrebării. Experții constituționali propun modernizarea Monarhiei britanice

Sursa foto: EVZ

Experții constitutionali din Marea Britanie contestă prerogativele Reginei Elisabeta și ale Prințului Charles, solicitând abolirea lor. Acestea au legătură cu implicarea familiei regale în procesul legislativ din Regatul Unit și sunt vechi de câteva sute de ani.

Regina Elisabeta a Marii Britanii este un monarh constituțional și este implicată în procesul legislativ din Regatul Unit printr-o convenție istorică cunoscută sub numele de „Consimțământul Reginei”, după cum relatează Express.co.uk. Este un drept regal, datând de secole care, în calitate de șef al statului, îi permite reginei să avizeze toate proiectele de lege, înainte ca acestea să ajungă în Parlament să fie dezbătute. Practic, Parlamentul trebuie să ceară permisiunea reginei înainte ca un proiect să fie transformat în lege.

Nu doar regina se bucură de un asemenea privilegiu, ci și Prințul Charles. În luna februarie, o investigație pe acest subiect a scos la iveală faptul că Charles și-a exercitat puterile legale – Consimțământul prințului - pentru a împiedica chiriașii de pe proprietatea sa, ducatul de Cornwall, să-și poată cumpăra locuințele.

Publicația The Guardian a descris Consimțământul prințului drept o procedură secretă și a sugerat că familia regală își folosește influența fără știrea publicului britanic.

Printul Charles

Experții constituționali cer revizuirea instituției monarhiei

Potrivit academicianului Iain MacMarthanne, expert constitutional, problema nu rezidă doar în utilizarea de către familia regală a acestor drepturi, ci în natura învechită a instituției monarhiei în sine. Acesta susține că Monarhia necesită o reformă dramatică, din temelii.

Iain MacMarthanne a precizat că atât regina, cât și prințul Charles sunt în totalitate în dreptul lor atunci când își exercită prerogativele legale și nu încalcă nici o lege, atunci când își dau acordul sau nu pentru un anumit proiect de lege. Cu toate acestea, a precizat el monarhia britanică ar face bine să urmeze exemplul altor familii regale europene și să se retragă din procesele legislative.

„Constituția noastră și legea permit utilizarea consimțământului reginei și al prințului. Modul în care acesta trebuie exercitat este clar stabilit. Prin urmare, exercitarea consimțământului de către regină și prințul de Wales nu este ilegală, chiar dacă este discutabilă”, a precizat Iain MacMarthanne.

El a precizat că aceste drepturi datează de sute de ani și nu mai sunt de actualitate, motiv pentru care ar trebui reformate.

„Aceasta este problema inerentă a instituției Monarhiei, că este grevată de prea multe vestigii, vechi de secole și irelevante. Drepturile acordate Ducatelor de Lancaster și Cornwall sunt exemple de primă importanță, la fel ca și ideea că persoana monarhului este legea”, a precizat academicianul.

Aceste drepturi pun sub semnul întrebării credibilitatea Monarhiei

Iain MacMarthanne este de părere că acest tip de convenții, precum consimțământul, ar trebui abolite de urgență pentru a moderniza și transparentiza monarhia: „Aceste drepturi, împreună cu altele, care pun sub semnul îndoielii deschiderea și responsabilitatea monarhiei, necesită abolirea în cea mai mare grabă”.

În acest context, expertul constitutional a explicat, de asemenea, că inițiativele pentru abolirea monarhiei nu ar trebui să fie combinate cu cele privind reforma constituțională.

MacMarthanne a precizat că monarhia britanică ar putea procedurile legislative și să adopte doar un model ceremonial, așa cum au făcut o parte din omologii săi europeni.