Preotul Ioan Istrati prezintă motivele pentru care românii au aversiune față de Biserică

Preotul Ioan Istrati prezintă motivele pentru care românii au aversiune față de Biserică Sursa foto: Ioan Istrati / Facebook

Se știe faptul că românii au o aversiune față de Biserică și de preoți, dar este acest sentiment unul fondat? Preotul Ioan Istrati ne prezintă trei motive care îi determină pe credincioși să pună clericii la zid și face o serie de recomandări pentru colegii săi.

Preotul Ioan Istrati vorbește deschis despre motivele care îi determină pe români să aibă o aversiune pentru Biserică și pentru slujitorii ei. În primul rând, acesta dă vina fondul comunist, o perioadă în care oamenilor li s-a indus ideea că Biserica este un parazit.

Ioan Istrati spune că averile Bisericii îi deranjează pe români. Preotul aduce în discuție opulența, care nu este binevenită în această lume. El susține că, pentru câțiva preoți care fac acest lucru, se generalizează.

„Voi încerca să fac un scurt rechizitoriu cât de cât corect la o problemă care ne privește pe toți. Aversiunea unei bune părți a populației față de Biserică și de preoți.

Ne puteți urmări și pe Google News

1. Fondul comunist. În care Biserica era parazit, teoriile materialiste vesteau pieirea ei, productivitatea materială era singura condiție a propășirii. Oamenii au înghițit pe nemâncate o ideologie imbecilă a separației, a urii, a proletariatului suveran, a privării de proprietate cu scopul huzurului unei elite de partid. Aici nu e mare lucru de făcut. Doar doamna cu coasa poate face ceva.

2. Averile Bisericii. Multă lume e nemulțumită de huzurul unor preoți, de Mercedes-uri, de taxele mari, de proprietăți. Aici cred că se cuvin unele măsuri. Opulența nu e binevenită în Biserica lui Hristos care nu avea unde să-și plece capul. Însă, preoții sunt oameni care trebuie să aibă o casă, o mașină, să își întrețină familia. Pentru câțiva bogătani, se generalizează inept pentru toți preoții, unii dintre ei cu grele nevoi materiale, mai ales la țară. Și aici sunt nuanțe. Un preot iubit de mii de oameni, care se roagă cu toată inima, va avea mai mult decât unul care flutură o rugăciune în grabă. Altfel, preoții au părinți, rude, moșteniri, ca noi toți.”, a scris Ioan Istrati pe pagina sa de Facebook.

Taxele bisericești îi deranjează pe români

Preotul Ioan Istrati susține că un alt motiv pentru care românii au aversiune față de Biserică sunt taxele. Casa Domnului este a tuturor, nu doar a preoților, ci și a credincioșilor, spune acesta. Totuși, el precizează că taxele sunt absolut necesare pentru îngrijirea Bisericii.

„3. Taxele. Biserica nu e a preoților, ci a tuturor credincioșilor. Și toți e necesar să contribuie la buna ei stare. Preotul primește în unele cazuri o contribuție salarială de la stat, niciodată mai mare decât dările pe care le dă statului, așa că salariul tot din parohie trebuie obținut. Apoi, întreținerea, căldura, lumina, paza, salariații, dascălul, curățenia, toate costă. Taxele sunt necesare pentru existența Bisericii. Văd vreun fonfănit care respinge taxele. Ele sunt darul credincioșilor pentru funcționarea Bisericii.

Așadar, puțină smerenie din partea preoților nu strică, ajutorarea celor nevoiași din parohie e o necesitate a Bisericii, înverșunarea împotriva popilor e de cele mai multe ori reflexul lipsei noastre de credință și remușcarea ascunsă a faptului că nu suntem creștini adevărați. În rest, orice pădure cu arborii ei verzi sau nu prea”, a scris preotul Ioan Istrati pe rețelele de socializare.