Preotul profesor doctor Ioan Tulcan a trebuit, în conformitate cu legislația în vigoare, să dea o declarație olografă și ștampilată, pe propria răspundere, conform căreia nu a făcut parte din „aparatura” Securitățiii lui Ceaușescu. A dat-o pe 12 martie 2012, în caltate, atunci de paroh al Catedralei Vechi din Arad, arată jurnaliștii de la Special Arad, care l-au deconspirat pe decan.

La momentul respectiv, deja de un an de zile, se făcuse publc faptul că preotul fusese unul dn colaboratorii Securității. Crezând pesemne că nimeni nu va găsi docuemntele, decanul de la Teologie a făcut recurs la Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, recurs respins în 2013.
Președintele Consiliului Academic al Universității „Aurel Vlaicu”, prof. univ. dr. Lizica Mihuț, a declarat pentru Special Arad că problema preotului Tulcan cu respingerea recursului la ICCJ a fost analizată în Senatul Universității. „Dânsul a declarat, atât verbal, în fața Senatului, cât și scris, că ceea ce magistrații au hotărât a fi colaborare cu securitatea a fost doar «o colaborare de formă, nu și de fond», în perioada în care a studiat în Germania. După cum se știe, fiecare masterand sau doctorand român era nevoit să semneze un angajament de colaborare cu serviciile secrete ale statului dacă voia să studieze dincolo, așa încât cazul preotului decan Tulcan este unul deloc singular. Ne-a asigurat că nu există nicio declarație a sa împotriva vreunui aproape”. (Sursa foto: Ziarul Lumina)