Premiul Nobel, o inițiativă inedită și multe controverse

Premiul Nobel, o inițiativă inedită și multe controverseSursa foto: nobelprize.org

Premiul Nobel, o inițiativă inedită și multe controverse. Ce declarații au existat și ce propuneri controversate s-au făcut ?

Premiul Nobel, o inițiativă inedită și multe controverse. Ce declarații au existat și ce propuneri controversate s-au făcut ?

Alfred Nobel (1833-1896) a fost un savant suedez, căruia din 1867, îi datorăm dinamita. În copilăria sa, micul Alfred era pasionat de luptele navale. Iazul din curtea casei familiei sale avea în mijloc un fragment dintr-un ponton prăbușit care plutea cumva în derivă. El și-a pus în cap să-l distrugă și nu s-a lăsat până nu a născocit o combinație de prafuri care să genereze o explozie.

Alfred Nobel -scop nobil, materializare controversată. Origini pentru Premiul Nobel

S-a spus că Alfred Nobel, ca mai devreme Stevenson care inventase locomotiva cu vagoane pe cale ferată, a pornit tot de la ideea ușurării mineritului. Filoanele, zăcămintele erau tot mai greu de scos, minerii aveau nevoie de o substanță explozivă care să detoneze controlat. Praful de pușcă din artilerie producea efecte devastatoare.

Alfred Nobel și-a dat seama că triazotatul de glicerină are potențial explozibil și s-a concentrat asupra lui. Astfel, cartușele de dinamită, cum și-a numit el invenția, conectate cu fitil și aprinse, ofereau șansa ca artificierii să aprindă fitilul și să se adăpostească. Mineritul, constructorii de drumuri montane și tuneluri, pasaje sau canale comandă invenția iar Nobel și frații lui devin bogați. Numai că din lăcomie, unul dintre frați dorind ca să scoată profit nu a respectat normele a supraaglomerat liniile de producție a obligat muncitorii la spații mici și ore suplimentare. O manevră neglijentă a unei încărcături a fost de ajuns ca fabrica să sară în aer.

De aceea, Alfred Nobel a decis ca după moartea sa (care a survenit la 10 decembrie 1896), averea lui să fie într-o fundație care să instituie Premiile Nobel pentru pace, medicină, chimie, fizică și literatură. Primele premii Nobel au fost acordate la 10 decembrie 1901. Prima oară, cuantumul a fost de 40 000 dolari americani, apoi de 10 milioane SEK-coroane suedeze. Din 2012, Fundația Nobel, a decis să reducă suma la 8 milioane SEK.

Declarații spectaculoase, nominalizări trăznite și refuzuri ale Premiului Nobel

În 1926, 1939,  1953, 1958 și 1964 sunt ani care au marcat momente controversate legate de Premiul Nobel.

La 18 noiembrie 1926, George Bernard Shaw a refuzat banii care însoțeau premiul spunând că îl iartă pe Nobel pentru că a inventat dinamita, dar nu poate să-i ierte diabolica minte cu care  a gândit Premiul Nobel.

La 27 ianarie 1939, când deja Germania clocotea de antisemitism. Austria și Cehoslovacia erau ocupate total sau parțial de Germania, Erik Gottfrid Christian Brandt, politician suedez, membru al Parlamentului Suediei din partea Partidului Social Democrat l-a propus într-o scrisoare pe Adolf Hitler la Premiul Nobel pentru Pace.

În 1953, Winston Churchil, premier britanic în exercițiu, pentru memoriile sale din perioada conducerii guvernului britanic în anii celui de Al Doilea Război Mondial, primește Premiul Nobel pentru Pace. Evident, a fost criticat, pentru că el sacrificase Europa de Est lui Stalin.

În 1958, deși inițial acceptase premiul, marele scriitor Boris Pasternak e silit să refuze premiul obținut pentru Doctor Jhivago, frescă a contrarevoluției bolșevice și a stalinismului sovietic, iar în 1964, Jean Paul Sartre refuză Nobelul pentru Literatură.

 

Ne puteți urmări și pe Google News