Marele premiu la Berlin: Adina Pintilie a luat Ursul de Aur cu un controversat „Nu mă atinge-mă”

Marele premiu la Berlin: Adina Pintilie a luat Ursul de Aur cu un controversat „Nu mă atinge-mă”

Pentru a doua oară în istoria cinematografiei românești, un lungmetraj regizat de un român câștigă prestigioasa distincție. Filmul, care deja a stârnit vii controverse, este la granița dintre documentar și ficțiune, mizând pe o distribuție combinată de actori și personaje reale

Cea de-a 68-a ediţie a galei Festivalului de Film de la Berlin a avut loc sâmbătă seară şi s-a încheiat prin decernarea marelui premiu, Ursul de Aur, regizoarei Adina Pintilie, recompensată astfel pentru lungmetrajul „Nu mă atinge-mă”. Pentru același film ea a primit și premiul pentru cel mai bun debut.

Pelicula „Nu mă atingemă”, tradusă „Touch Me Not”, este prezentată ca o investigaţie asupra dorinţei cronice a omului de a fi atins, dar și a traumei care-l împinge să se teamă de orice fel de apropiere fizică. În fapt, este povestea unei femei de peste 50 de ani – Laura (interpretată de Laura Benson) - care încearcă să scape de frigiditate cu ajutorul a doi bărbați: pe unul îl plătește să se masturbeze în fața ei, cu celălalt – un transsexual meloman – poartă discuții.

Prea provocator pentru unii

Pelicula, care este la granița dintre documentar și ficțiune, și care abundă în scene de nuditate și sex, a stârnit vii controverse. Unii spectatori și critici de film chiar au părăsit sala după doar câteva minute de proiecție. De altfel, regizoarea spunea că a vrut să pună în discuție ideile preconcepute despre intimitate, asociată, în accepțiunea generală, doar cu dragostea și frumusețea.

„Provocăm privitorul să îşi reconsidere ideile despre ce înseamnă intimitatea, frumuseţea. Reacţiile au fost împărţite, iar asta spune multe. Filmul va fi perceput foarte subiectiv. Depinde de ce va atinge în fiecare dintre cei care-l văd. Pentru mulţi dintre ei nu va fi confortabil, dar îi provocăm să facă o introspecţie. (...) Este o invitaţie la empatie, să îl accepţi pe celălalt care este diferit de tine”, a declarat Adina Pintilie, la conferinţa de presă de după încheierea ceremoniei de decernare a premiilor Berlinalei.

Criticii, și pro și contra

Criticii spanioli de la El Pais au notat, cu ironie, că „Nu mă atinge-mă” este o „alegere foarte controversată” a juriului de la această ediție „care nu va fi amintită pentru cea mai bună selecţie din competiţie”. Ba chiar atrage atenția că un film despre o tragedie reală - atacul terorist din Insula Utoya, în care au murit 77 de persoane în 72 de minute – „a fost pedepsit fără să fie măcar n-a fost menționat pe lista de premii”.

De cealaltă parte, The Hollywood Reporter notează că alegerea nu e așa surprinzătoare dată fiind încadrarea festivalului în mișcarea #MeToo născută în cetatea americană a filmului și cataloghează pelicula ca fiind una „provocatoare despre sexualitate şi intimitate”.

„Alegând «Touch Me Not» în faţa altor filme preferate de public la Berlin, cum au fost filmul lui Wes Anderson «Isle of Dogs» (...), juriul a transmis un mesaj despre ce înseamnă frumuseţe şi diversitate, noțiuni apropiate festivalului care a fost dominat de mişcarea #MeToo, de discuţiile despre structurile de putere de pe ecran şi din afara industriei de film”, arată criticii de la The Hollywood Reporter.

Contestat pe Facebook

În țară, după aflarea veștii criticile au început să apară. Cel mai vehement, până la închiderea ediției, pare să fi fost Dan Negru. „Bagați-vă „Ursul de aur” în fund ! Dacă aș posta aici imagini din film, FB mi-ar dezactiva contul. O femeie încearcă săși vindece frigiditatea plătind un bărbat să se masturbeze în fața ei. Și ăla stă și se masturbează. Iacă filmu’. Știu, nu înțeleg eu masturbarea ca artă. Dar toți „Urșii de Aur” fac săli goale de cinema, filme ieftine cu curve și înjurături vândute fraierilor drept artă. Pe piața liberă sunt falimentare, n-au public”, a scris prezentatorul pe pagina sa de Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News