Premierul Victor Ponta vrea modificarea Constituției în 2015

Premierul Victor Ponta vrea modificarea Constituției în 2015

Modificarea Constituţiei, inclusiv cu reducerea numărului de parlamentari, trebuie să devină o prioritate în 2015, an fără presiuni electorale, a afirmat premierul Victor Ponta, într-un mesaj transmis la aniversarea a 23 de ani de la aprobarea Constituţiei României.

"Modificarea Constituţiei poate fi, în actuala conjunctură politico-instituțională, o oportunitate în vederea remodelării instituţionale și restructurării vieţii politice, sociale şi economice româneşti.  Multiplicarea artificială a crizelor politico-instituţionale din ultimul deceniu a adus România într-un blocaj politic și instituțional care afectează întreaga societate. Conflictul instituţional de la nivelul Executivului a degenerat, antrenând întreaga societate. Tensiunile dintre diferitele puteri şi autorităţi publice au avut drept consecință dereglarea mecanismului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat. În locul promovării unor forme de echilibrare a puterilor a fost stimulat conflictul instituțional dintre acestea", se arată în mesajul premierului.

El a trecut în revistă, pe scurt, direcţiile revizuirii Constituţiei, cerute de societate şi de evoluţiile ultimilor ani, şi anume definirea clară a puterilor executive şi crearea cadrului pentru o bună colaborare instituţională în interiorul Executivului, asigurarea independenţei justiţiei şi consolidării statului de drept, eliminarea abuzurilor permise în prezent şi protejarea mai bună a cetăţenilor în faţa noilor forme de imixtiune în viaţa privată, dezvoltarea democraţiei participative, care să completeze armonios democraţia reprezentativă, întărirea mecanismelor de dialog între instituţiile politice şi societatea civilă, continuarea descentralizării, inclusiv prin înfiinţarea regiunilor, ca unitate administrativ-teritorială.

El a mai spus că revizuirea Constituţiei trebuie  să fie completată de o reformă electorală autentică (printr-un nou Cod Electoral, reducerea numărului de parlamentari şi "revenirea la un sistem electoral corect"), dar şi de o modernizare şi reformare autentică a administraţiei locale (pentru diminuarea aparatului birocratic şi eficientizarea administraţiei).

Ne puteți urmări și pe Google News