Premierul sud-coreean, acuzat de corupţie, şi-a depus demisia

Premierul sud-coreean, acuzat de corupţie, şi-a depus demisia

Primul ministru sud-coreean, Lee Wan-Koo, implicat într-un scandal de corupţie la fel ca alţi responsabili din anturajul preşedintelui Park Geun-Hye, şi-a depus luni demisia, dar s-a prezentat marţi la birou în aşteptarea deciziei şefului statului, relatează France Presse.

Această afacere a început cu sinuciderea unui puternic om de afaceri care, înainte de a muri, a spus că a dat bani premierului, precum şi altor două persoane din anturajul preşedintelui.

Scandalul intervine în contextul în care preşedintele sud-coreean a declanşat un război corupţiei, promiţând că va fi pedepsit 'oricine' se face vinovat de delicte economice.

Premierul refuzase până acum să răspundă la apelurile lansate de Noua alianţă politică pentru democraţie (NAPD), principala formaţiune de opoziţie, de a se retrage din funcţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

El se pare că a cedat acestor presiuni luni seara (după ora locală). Preşedinta Coreii de Sud, Park Geun-Hye, care se află în prezent într-un turneu în America Latină, a declarat marţi că se va pronunţa în această problemă la întoarcerea sa acasă săptămâna viitoare. Potrivit presei sud-coreene, ea ar urma să revină la Seul în data de 27 aprilie.

'Regret. Am un sentiment de simpatie pentru premier în aceste vremuri dificile', a reacţionat ea, într-un comunicat, la Lima.

'Oamenii nu mai pot să aştepte', a declarat luni liderul NAPD, Moon Jae-In, într-o şedinţă a partidului la Seongnam, la sud de Seul. 'Partidul nostru va face totul pentru adoptarea unei legi privind destituirea' sa, a lansat el, într-o declaraţie televizată, cerând partidului Saenuri, de guvernământ, să accepte principiul unui vot în parlament.

Sung Wan-Jong, fost patron al unei companii de construcţii în stare de faliment, a fost găsit spânzurat în apropierea casei sale din Seul la 9 aprilie. Într-un buzunar al hainei, anchetatorii au descoperit o listă cu numele a opt persoane, între care cel al premierului şi cel al şefului de cabinet al preşedintelui, în dreptul unor sume care se presupune că reprezintă bani daţi drept mită.

Într-un interviu acordat unui ziar local, acesta relatase încă în 2013 că a vărsat 300 milioane de woni (aproximativ 25.000 de euro) în lichidităţi premierului în momentul în care acesta se afla în campanie pentru un post de deputat.