Premierul Poloniei a vizitat Republica Moldova și a promis ajutor militar. Agresiunea Rusiei a fost condamnată la Chișinău

Premierul Poloniei a vizitat Republica Moldova și a promis ajutor militar. Agresiunea Rusiei a fost condamnată la Chișinăusursa foto: Guvernul Republicii Moldova

Republica Moldova a primit vizita premierului Republicii Polonia, în cadrul unui parteneriat tot mai strâns cu Uniunea Europeană și cu NATO.

După vizita președintei Maia Sandu, de la București, unde a purtat discuții cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, acum, premierul Poloniei a mers în Republica Moldova pentru discuții oficiale.

Mateusz Morawiecki s-a întâlnit cu premierul Dorin Reacean, și au semnat o declarație comună care se referă agresiunea militară nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

Acest fapt a adus Republica Moldova într-o situație de securitate foarte dificilă, fiind ținta constantă a propagandei Rusiei.

”Polonia este un susținător al aspirațiilor europene ale Republicii Moldova. De asemenea, sprijină cu fermitate acțiunile guvernului moldovenesc de consolidare a cooperării cu NATO. Pentru Polonia, ancorarea Republicii Moldova în comunitatea europeană rămâne în capul listei priorităților politice. Polonia susține cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în granițele sale recunoscute internațional”, se arată în declarația comună.

Polonia este pregătită pentru sprijin militar

Premierul polonez a spus la Chișinău, că țara lui poate pune la dispoziția Republicii Moldova experiența vastă în domeniile cibernetic, de siguranță publică și informațională și să intensifice cooperarea în domeniul apărării.

Decizia Republicii Moldova de a urma calea europeană și a NATO, a fost salută de premierul Poloniei.

”Am condamnat invazia ilegală a Rusiei și ne-am exprimat sprijinul deplin pentru restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei. Apreciem înalt decizia Consiliului European de a acorda statutul de candidat la aderare în Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Polonia este pregătită să ofere Moldovei sprijin politic, precum și expertiza necesară pentru a deveni membru cu drepturi depline al UE atât pe plan bilateral, cât și prin mecanismele și instrumentele europene relevante”, se mai arată în documentul semnat.

De asemenea, procesul de aderare a Republicii Moldova ar trebui să decurgă ”dinamic”, în baza unor rezultate economice concrete și fără să existe presiuni din partea Rusiei.

”Credem cu tărie că, în urma unei recomandări pozitive a Comisiei Europene, decizia Consiliului European, din decembrie 2023, de a deschide cât mai curând posibil negocierile de aderare la UE va asigura ireversibilitatea drumului european al R. Moldova și va oferi un impuls sistemic pe termen lung pentru reforme”, se mai arată în declarația semnată de Recean și Morawiecki, potrivit ziarulnational.