Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a deplâns joi atitudinea "mioapă" a europenilor faţă de China, cu o aluzie clară la vizita preşedintelui francez, Emmanuel Macron, în această ţară.
”Ei se întorc, cu o viziune mioapă, spre China pentru a putea vinde produse europene cu preţul unui uriaş cost geopolitic, sporind dependenţa noastră faţă de China mai curând decât s-o reducă", a afirmat Mateusz Morawiecki într-un discurs la Washington.
"Nu poţi proteja Ucraina astăzi şi mâine spune că Taiwanul nu e treaba ta", a adăugat el în faţa centrului de cercetări Atlantic Council, parafrazându-l pe preşedintele francez fără a-l numi totuşi.
„Dacă Ucraina cade, China poate ataca Taiwanul”
"Cred că dacă, Doamne fereşte, Ucraina cade, dacă Ucraina este cucerită, a doua zi China ar putea ataca - poate ataca - Taiwanul", a spus el.
Preşedintele Macron a provocat un scandal la finalul vizitei sale de stat în China declarând ca Europa nu ar trebui să se alinieze la poziţia Statelor Unite sau a Chinei în caz de conflict legat de Taiwan.
Liderul polonez a ironizat conceptul de autonomie strategică a europenilor, şi aici cu o aluzie la declaraţiile preşedintelui francez, potrivit lalibre.be.
Serbia și China au semnat Memorandul de înțelegere prin care încep negocierile pentru acordul de liber schimb
Pe de altă parte, ministrul sârb al comerțului, Tomislav Momirović, a semnat la Beijing Memorandului de înțelegere prin care încep formal negocierile pentru acordul de liber schimb. "Acesta este încă un pas, un pas important pentru a ne consolida economia.
Relațiile economice dintre Serbia și China sunt la un nivel deosebit de înalt, iar Serbia este un important partener strategic al Chinei în Balcanii de Vest" – a declarat Momirović după ce a semnat cu ministrul chinez al Chinei, Wang Wentao. Momirović a amintit că acum 10 ani valoarea exporturilor Serbiei în China era de 6 milioane dolari, iar anul trecut au ajuns la 1,3 miliarde dolari.
Potrivit lui Momirović, în următoarea perioadă este important să se negocieze acordul de liber schimb, prin care firmele sârbești vor primi noi șanse pe piața Chinei, la fel și firmele chinezești în Serbia. "Ne așteptăm ca anul viitor acest acord să intre în vigoare, iar exporturile Serbiei în China să depășească 2 miliarde dolari" – a declarat Momirović.(Rador)