Război în Ucraina - Ziua 414. Șeful CIA: Putin a căzut în propria capcană. Primele imagini cu rachetele care au distrus crucișătorul Moskva

Război în Ucraina - Ziua 414. Șeful CIA: Putin a căzut în propria capcană. Primele imagini cu rachetele care au distrus crucișătorul MoskvaSursa foto: Administratia Prezidentiala

Este pentru prima dată de la începerea războiului când în bilanțul prezentat de ucraineni nu apare niciun tanc al armatei ruse care să fi fost distrus. În schimb, se pare că ucrainenii și-au schimbat strategie și lovesc toate radarele și stațiile de bruiaj folosite de ruși.

Forțele armate ucrainene anunță că au distrus o stație de bruiaj folosită de armata rusă, în zona Donețk. Pentru distrugerea acestei stații a fost folosită o rachetă HIMARS.

”În sectorul Donețk, operatorii Forțelor Armate Ucrainene, împreună cu Forțele de Apărare, au efectuat un set de măsuri pentru a localiza poziția stației automate de bruiaj R-330Zh Zhytel. Stația a fost localizată destul de departe în spatele liniei de contact. Coordonatele au fost transmise cu promptitudine militarilor uneia dintre unitățile de rachete și artilerie”, se arată în comunicarea armatei ucrainene.

Înregistrarea video arată momentul în care stația a fost lovită de o rachetă trasă de un M142 HIMARS.

În cursul acestei zile au fost uciși 540 de soldați ruși, și au fost distruse zece transportoare blindate. Niciun tanc nu apare pe lista distrugerilor raportate de ucraineni.

Rachetele care au distrus Crucișătorul Moskva

Acum un an, mândria Flotei Ruse, crucișătorul Moskva a fost lovit de două rachete de croazieră, Neptun, trase de Ucraina.

Videoclipul a fost publicat secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare, Oleksandr Turchynov. El a dat asigurări că imaginile video sunt chiar de la lansarea celor două rachete Neptun, care au distrus crucișătorul rusesc.

Trebuie remarcat faptul că Moskva a fost cea mai mare navă de război scufundată în acțiune de la Războiul din 1982, din Insulele Falklands.

Fără demonstrații de Ziua Victorie

În regiunea Herson, guvernatorul rus a anunțat că nu vor avea loc demonstrații pe 9 mai, de Ziua Victoriei, din motive de securitate.

Rusia comparată cu ISIS

Președintele Cehiei s-a referit la videoclipul în care un soldat ucrainean este decapitat de un altul rus.

Președintele Petr Pavel a declarat că autenticitatea videoclipului nu poate fi verificată, astfel că nu poate comenta cazul concret. El a adăugat că există multe alte fapte documentate care trebuie condamnate.

”Dacă acest lucru se confirmă, ar pune soldații ruși alături de Statul Islamic, ceea ce ar trebui să condamnăm cu toții”, a spus el.

Șeful CIA: Cea mai mare greșeală a lui Putin

William Burns consideră că Moscova a căzut într-o capcană chineză. Șeful CIA a vorbit despre cea mai mare greșeală făcută de Putin, în cadrul unui discurs susținut la Institute for Public Policy.

”Invazia Ucrainei a fost eșecul strategic gigantic al lui Putin. Rusia devine din ce în ce mai dependentă de China și riscă să devină, în timp, colonia sa economică. Beijingul îi poate dicta cu îndrăzneală prețurile la energie. Armata rusă și-a arătat slăbiciunea. Este vorba de pierderi de personal și de echipamente, precum și de slăbiciune a comandamentului. Potrivit unor cifre occidentale, Rusia a pierdut între 189.500 și 223.000 de oameni în Ucraina. Pierderile de echipament militar s-au ridicat la 10.014 de tancuri și alte echipamente militare”, a mai spus Burns.

Elveția și Japonia promit cinci miliarde de dolari

Inacio Cassis, șeful Ministerului elvețian de Externe, a declarat că, în plus față de cele 300 de milioane de franci deja promise, țara sa va mai acorda Ucrainei încă 1,5 miliarde de franci până în 2028.

Tot în cursul anului 2023, guvernul japonez intenționează să trimită Ucrainei 3,5 miliarde de dolari. Banii vor fi folosiți pentru finanțarea cheltuielilor sociale și umanitare, a precizat Ministerul de Finanțe

MIG-urile poloneze pot fi trimise în Ucraina

La sfârșitul lunii martie, consilierul prezidențial polonez Jacek Sevier a declarat că forțele lor aeriene mai au încă aproximativ o duzină de MiG-29, din cele vândute de Germania în 2002. Atunci au fost achiziționate 23 de avioane de luptă, pe care Bundeswehr le-a preluat de la Armata Națională Populară a RDG.

De obicei, există o clauză în contractele de vânzare de arme din Germania care stipulează acordul guvernului german cu privire la un eventual transfer către o țară terță.

Uniunea Europeană trimite muniție în Ucraina

Consiliul UE decide acordarea unui ajutor de 1 miliard de euro Ucrainei pentru susținerea forțelor armate

”Prin decizia de astăzi, punem în vigoare prima parte a unui acord istoric la care au ajuns liderii UE pentru a sprijini livrarea imediată de muniție de artilerie în valoare de 1 miliard de euro pentru forțele armate ucrainene”, a declarat Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

Wagner: luptele se dau în centrul Bahmut-ului

Echipele de asalt ale companiei militare private Wagner au continuat operațiunile de luptă pe tot parcursul zilei pentru a îndepărta trupele ucrainene din cartierul central din Bahmut, în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul-locotenent Igor Konașenkov.

”În direcția Donețk, echipele de asalt Wagner au continuat operațiunile de luptă extrem de tensionate pentru alungarea inamicului din cartierele centrale ale orașului Bahmut”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Ne puteți urmări și pe Google News