Premierul polonez acuză Franţa şi Germania că fac legea în UE: Avem o democraţie formală

sursa: flickr.com

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Franța și Germania par să dicteze politica UE și că statele membre nu sunt pe picior de egalitate. El a criticat și strategia Europei în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki acuză Franţa şi Germania că dictează politica Europei și cere revenirea la principiile UE. Afirmațiile au fost făcute într-un editorial consacrat războiului din Ucraina şi publicat marţi în cotidianul Le Monde.

„Conflictul din Ucraina a arătat adevărul despre Europa, care a refuzat să asculte vocea adevărului venită din Polonia asupra ambiţiilor imperialiste ale lui Vladimir Putin. Acesta este o ilustrare a unei probleme mult mai extinse cu care se confruntă astăzi UE“, a apreciat premierul polonez, citat de AFP.

Democrație formală

Mateusz Morawiecki a mai spus și că statele din Uniunea Europeană nu sunt pe picior de egalitate și că politica este dictată de marile puteri. „În cadrul UE, egalitatea între state este de natură declarativă. Practica politică arată că vocile Germaniei şi Franţei au o importanţă preponderentă. Avem deci o democraţie formală şi o oligarhie de facto în care puterea este deţinută de cei mai puternici.

Uniunii Europene îi vine tot mai greu să respecte libertatea şi egalitatea tuturor statelor membre. Din ce în ce mai des auzim spunându-se că nu unanimitatea, ci majoritatea este cea care trebuie să decidă viitorul întregii comunităţi“, a mai spus şeful executivului polonez.

Dominația celor mari

Mateusz Morawiecki a mai spus și că Uniunea Europeană pare să adopte o politică în care cei mai puternici şi mai mari îi domină pe cei mai slabi şi mai mici și că Uniunea Europeană nu a fost la înălţime în ceea ce privește războiului în Ucraina. El cere ca principiul unanimității să fie respectat atunci când se iau deciziile.

Polonia, la fel ca și ţările baltice, este printre cei mai mari susținări ai Ucrainei în cadrul UE, dar de asemenea şi printre cei mai mari critici ai Rusiei. În schimb, Germania şi Franţa au avut de multe ori poziţii mai moderate care au fost criticate de autoritățile de la Kiev, potrivit Agerpres.