Cerere comună a zeci de state și a Uniunii Europene pentru retragerea rușilor de la centrala nucleară Zaporojie

Cerere comună a zeci de state și a Uniunii Europene pentru retragerea rușilor de la centrala nucleară ZaporojieUniunea Europeana Sursa: EPA/JULIEN WARNAND

Zeci de țări, dar și Uniunea Europeană au cerut retragerea imediată a trupelor rusești de la centrala nucleară ocupată Zaporojie din Ucraina printr-o declarație comună. Staționarea armatei ruse este considerată inacceptabilă.

În documentul comun emis de zeci de țări și de Uniunea Europeană se arată că prezența trupelor și armamentului rusesc la instalația nucleară din Zaporojie este inacceptabilă. De asemenea, nu sunt respectate principiile de siguranță, securitate și garanții pe care toți membrii AIEA, Agenția Internațională pentru Energie Atomic, s-au făcut obligați să le respecte. Cererea a fost făcută în numele mai multor state din întreaga lume.

''Cerem Federației Ruse să își retragă imediat forțele militare și tot personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din împrejurimile sale imediate și din întreaga Ucraină, astfel încât operatorul și autoritățile ucrainene să își poată relua responsabilitățile suverane în cadrul granițelor Ucrainei recunoscute la nivel internațional. Acest lucru va permite, de asemenea, AIEA să își desfășoare verificările în conformitate cu obligațiile de garanții ale Ucrainei în condiții de siguranță și securitate și în timp util", se arată în declarație. De asemenea, războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, o țară suverană, reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU, se mai arată în documentul emis.

Țările care iau parte la cerere

Declarația, datată 12 august 2022, a fost publicată în numele Australiei, Austriei, Belgiei, Bulgariei, Canadei, Croației, Ciprului, Republicii Cehe, Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Franței, Georgiei, Germaniei, Greciei, Ungariei, Irlandei, Islandei, Italiei, Japoniei, Letoniei, Liechtensteinului, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Muntenegrului, Țărilor de Jos, Noii Zeelande, Macedoniei de Nord, Norvegiei, Poloniei, Portugaliei, Republicii Coreea, Republicii Moldova, României, Slovaciei, Sloveniei, Spaniei, Suediei, Turciei, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Statelor Unite ale Americii, precum și Uniunii Europene.

În aceeași cerere, este explicat faptul că invazia Rusiei și prezența sa continuă la instalațiile nucleare ale Ucrainei cresc în mod semnificativ riscul de incidente și accidente nucleare. Mai mult decât atât, comunitatea internațională va trage Rusia la răspundere pentru agresiunea sa. Țara va trebui să-și asume întreaga responsabilitate pentru acțiunile sale ilegale în Ucraina, potrivit documentului emis și publicat Delegația Uniunii Europene din Viena.