"Premierul" Năstase şi-a restructurat guvernul din umbră

"Premierul" Năstase şi-a restructurat guvernul din umbră

Adrian Năstase a scris deja programul de guvernare al PSD şi a imaginat şi o structură de executiv format din 13 ministere. În PSD începe lupta pentru nominalizarea premierului şi a miniştrilor.

Cu o activitate extrem de discretă în cele şapte luni de existenţă, "guvernul din umbră" al PSD, condus de Adrian Năstase, a fost ieri relansat. Cabinetul Năstase a tăcut şi făcut un program de guvernare de 600 de pagini.

"Premierul" a precizat că este vorba de un program de guvernare valabil pentru perioada 2012-2020. La document au lucrat, potrivit spuselor lui Năstase, "timp de trei luni, peste 300 de oameni". El a mai spus că soluţiile propuse în acest proiect de program de guvernare "nu sunt bătute în cuie", "specialiştii partidului" fac încă "modelări macroeconomice".

Totodată Adrian Năstase a prezentat şi o structură de executiv PSD care să pună în practică acest program de guvernare.

Cabinetul ar urma să conţină 13 ministere şi patru miniştri de legaţi. Pentru a nu alimenta lupta PSD-iştilor pentru ocupare portofoliilor, atât Năstase, cât şi Victor Ponta au ţinut să precizeze că nu s-a discutat încă despre nume de miniştri. Chiar şi aşa, la nivelul guvernului din umbră al PSD au apărut frisoanele.

Când l-a structurat, în primăvară, "cabinetul Năstase" era foarte generos: avea 31 de ministere. Acum a fost redus la 13 plus 4 posturi.

Momeală pentru baroni

Adrian Năstase a avut toate motivele în primăvară să propună un guvern lărgit. Se afla în toiul campaniei pentru alegerea în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, coordonator al departamentelor, adică guvern din umbră. Ca să se asigure de suportul baronilor locale, Năstase a împărţit tuturor şefilor de organizaţii posturi de şefi de departamente. Deci promisiuni de scaune ministeriale când PSD va ajunge la putere.

Astfel, "miniştrii din umbră" au dat ordin delegaţilor să-l voteze pe "premier". Aşa s-a ajuns ca guvernul din umbră al PSD să fie o structură mamut cu 31 de "ministere". Acest fapt l-a făcut chiar şi pe Ion Iliescu să izbucnească: "La PSD este o boală: boala funcţiilor şi a structurilor stufoase". Acum, Năstase i-a informat pe şefii de departamente că nu au cum toţi 31 să ajungă miniştri şi că posturi sunt doar pe jumătate.

Nesiguranţă pentru "miniştri"

Nici numele premierului nu este încă sigur, chiar dacă mai mulţi lideri de la vârful PSD îşi împing numele spre nominalizare. Cum aspiranţii sunt mulţi, bătăliile nu vor întârzia să apară.

Într-un interviu pentru EVZ, Victor Ponta, întrebat dacă îl mai vede pe Adrian Năstase premier, a răspuns sec: "Adrian Năstase nu vrea să fie premier". E clar însă că discuţiile despre liderul PSD care va fi premier îl irită pe Victor Ponta. "Nu persoanele sunt importante. Putem stabili după aceea. După ce omorâm ursul, vedem ce facem cu pielea lui", a declarat ieri Ponta. În trecut, "ursul" era una dintre poreclele lui Adrian Năstase. Dar nu l-a el s-a referit Ponta.

Replica dată de preşedintele PSD a fost pentru Crin Antonescu, care afirmase cu o zi în urmă, într-un interviu pentru EVZ, că nu vrea să audă de premier de la PSD. Antonescu s-a declarat susţinător al variantei Johannis, despre care Victor Ponta, tot într-un interviu pentru EVZ, afirmase că este o "variantă a trecutului".

Ne puteți urmări și pe Google News